Första bonden i rymden

FILMEN

Om man som gammal astronaut aldrig fick chansen att åka upp i rymden, och många år senare fortsätter nära drömmen om ett par kretslopp runt jorden, vad gör man då? Bygger sin egen raket såklart! Det är precis vad Billy Bob Thorntons kofösare Charles Farmer gör i den lämpligt betitlade "The Astronaut Farmer".

Man förväntar sig en komedi, men filmen förhåller sig till nio tiondelar helt seriöst till sin något otroliga, bradburyanska story. Detta är en modern saga om att nå sina drömmar och att bryta mot omvärldens krav på anpassning.

Thornton är perfekt i huvudrollen som den excentriske men sympatiske Farmer, och tillsammans med Virginia Madsen, som spelar hustrun Audrey ger han ett så trovärdigt porträtt som möjligt av en privatperson som är fast besluten att göra något som NASA vanligtvis har monopol på. Faktum är att Farmers familj nästan är lite för bra för att vara sann - även om filmen visar en del konflikter inom familjen är det svårt att tro att en man som är besatt av en till synes ouppnåelig dröm skulle få så mycket stöd från sin fru och sina barn som ges honom här.

Men "The Astronaut Farmer", som den saga den är, kräver förstås att man lämnar sådana tankar därhän, och låter sig svepas med av den gripande storyn. För vi blir involverade i Farmers liv och vill se honom nå sina mål, delvis för att han stöter på så många hinder på vägen. Han har skulder och banken vill göra en utmätning av hans ranch. Samtidigt fattar både FBI och massmedia intresse för honom när han försöker köpa ett par tusen liter raketbränsle. Och myndigheterna, rädda att framstå som idioter, är inte direkt pigga på att se en civilist åka upp i rymden.

Trots att filmen har en tydlig "feel-good"-karaktär genom vilken vi känner oss ganska säkra på ett lyckligt slut, lyckas den kasta så pass många motgångar i Farmers väg att vi då och då börjar tvivla på detta. Denna osäkerhet om utgången är en av "The Astronaut Farmer"s största styrkor - karaktärernas strävan känns så mycket viktigare när utgången är oviss.

Så om man kan överkomma det otroliga i filmens premiss, kommer man upptäcka att "The Astronaut Farmer" hör till en av de bättre filmerna inom genren "självförverkligande drama". Rekommenderas.


EXTRAMATERIALET

Finnes ej.


TRE SAKER

1. Baksidan hävdar att Thornton i filmen "spelar mot" Bruce Willis, men den senare är i själva verket endast med i ett par scener.

2. När Farmer till slut lyckas få sin raket att lyfta har man använt sig av en hel del datorgenererade bilder vilka tyvärr förtar en del av filmens i övrigt lyckade illusionsknep.

3. Farmer blir under filmens lopp en rikskändis, och då måste naturligtvis pratshowvärden Jay Leno skämta om honom i tv. Tycka vad man vill om Leno, men han är förbannat bra på att spela sig själv.


JOEL FORNBRANT (2008-03-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA