Det hemliga spelet försvåras

FILMEN

I över ett år har abstinensen varit närvarande. Jag har längtat efter fortsättningen på "Breaking Bad" ända sedan jag såg den första säsongen förra sommaren. Måtte det inte dröja lika länga innan säsong tre kommer på DVD...

Serien handlar om den cancersjuka kemiläraren Walter White (Bryan Cranston) som i ett desperat försök att säkra sin familjs framtid blivit kriminell i all hemlighet och kokar ihop det renaste metamfetaminet man sett i trakten tillsammans med en före detta elev - Jesse Pinkman (Aaron Paul). Säsong två tar vid precis där den första slutade - Walter och Jesse hade knutit en kontakt med en mer etablerad knarklangare som visar sig vara värsta psykopaten. Knappt har det udda radarparet förstått vad de givit sig in i innan de blir kidnappade av psykopaten.

Walter som fortfarande inte berättat för sin familj vad han håller på med får tänka till ordentligt. Hur förklarar man att man varit försvunnen i flera dagar utan att berätta att man varit kidnappad? Tja, Walter kommer på en lösning på det problemet. Det är inte det enda problemet han knäcker en lösning till - han och Jesse har nämligen en förmåga att hamna i trassliga situationer till som tätt som kräver en skärpt hjärna och kanske lite överkurskemi för att ta sig ut ur.

De pengar de får in försvinner snabbt i stölder eller till Walters sjukhusräkningar och de trappar upp produktionen och tar hand om distributionen själva. Inte helt utan hinder förstås, och de får ta hjälp av en skrupelfri advokat (Bob Odenkirk) som självklart tar sin beskärda del av kakan.

Det blir allt svårare för Walter att hålla sin fritidssyssla hemlig på hemmaplan. Hans höggravida fru (Anna Gunn) börjar tappa förtroendet för honom och misstänker mer än en gång att Walter inte talar sanning, speciellt när han förnekar att han ska ha en andra mobiltelefon - vilket han så klart har. Sen har ju Walter knarkpolisen i sin närhet eftersom hans svåger (Dean Norris) är en duktig men högljudd agent.

Jesse å sin sida blir utslängd ur huset där han bodde och flyttar in i en lägenhet bredvid en rehabiliterad missbrukare (Krysten Ritter) som blir mer än bara en vänlig granne, faktiskt mycket mer och slutligen ett hot mot Walters hemlighet.

"Breaking Bad" fortsätter att vara en alldeles ypperlig tv-serie av bästa snitt med alla de inslag man begär av en bra tv-serie: välskrivna manus, intressanta karaktärer, strålande skådespeleri och ett drama som växlar mellan att vara actionpackat, gripande tragiskt och absurt roligt. Jag måste dock säga att jag ledsnar lite på Walter och Jesses tjafsande, men det finns som alltid en helt annan sida av deras relation som kommer fram ibland och då får Aaron Paul ta fram den tyngsta biten av hans skådespeleri. Han hamnar dock lite i skymundan bakom den fantastiska Bryan Cranston som är helt magisk i sin roll.

Och självklart vill jag genast se mer...


EXTRAMATERIALET

Det är massvis av extramaterial i boxen men dessvärre organiserat lite dumt så det blir mycket slitage på fjärrkontrollen. Det finns kortare bakomfilmer till varje avsnitt vilket gör att man får väldigt mycket information om helheten fast fokuserat till ett avsnitt i taget. Jag gillar det upplägget, men det kräver som sagt att man petar i varje skiva och klickar på varje inslag. Det hade fungerat lika bra i ett sammansatt format på den sista skivan.

Samma sak gäller med "Inside Breaking Bad" som är ett antal bakomfilmer som handlar om allt det andra. Mycket information, men mycket meck att se allt.

Utöver detta finns det sex specialgjorda miniepisoder som inte har någon påverkan på helhetsstoryn men som ändå ger lite mervärde. Dessa visar upp serien svarta humoristiska sida. Ett annat lite mer lättsamt inslag är en "Cop Talk with Dean Norris" (som spelar Walts svåger Hank), men det blir faktiskt mest irriterande i längden och inte så kul.

Dessutom en rad kortare klipp av olika slag, borttagna scener, bloopers och kommentarspår till utvalda avsnitt. Massor av extramaterial alltså.


TRE SAKER

1. I den första säsongen etablerades Walter White som en lite grå och brun figur innan han gick ur mallen och blev betydligt hårdare. Dock är han fortfarande klädd i jordfärger med mycket grönt, brunt och grått. Just därför blir det mer eller mindre en chock när han i sista avsnittet har en laxrosa tröja på sig...

2. Den del av ett tv-avsnitt som visas innan seriens vinjett kommer kallas för cold opening. I denna säsong får vi under några avsnitt se smått surrealistiska bilder som indikerar att något hemskt har hänt (eller snarare kommer att hända). I några andra avsnitt får man liknande föraningan om sådant som lite senare dyker upp i avsnittet och i några fall är det bara helt vanliga scener.

3. Bryan Cranston vann en Emmy för "Outstanding Lead Actor in a Drama Series" för andra året i följd med säsong två av "Breaking Bad".


ANDERS JAKOBSON (2011-10-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2011
Bolag: Sony
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Cast and Crew Commentaries, Deleted Scenes, Inside Breaking Bad - 13 Featurettes About The Making of Each Episode, Season 1 Recap, Walt's Warning Featurette, "Negro y Azul" Music Video, "Better Call Saul" Commercial, 11 Behind-the-Scenes Featurettes, Cop Talk with Dean Norris
Gag Reel, 6 Breaking Bad Original Webisodes, Season 3 Sneak Peek, Vince Gilligan's Photo Gallery
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA