I stället för Jimmy: Saul

FILMEN

Det krävdes fyra säsonger innan Jimmy McGill (Bob Odenkirk) såg till att hans advokatnamn blev Saul Goodman (efter frasen "It's all good, man") - det namn vi känner väl från moderserien "Breaking Bad". Resan dit har varit minst sagt omväxlande, men nu börjar vi verkligen närma oss tidpunkten när de båda serierna går ihop. Vi är inte riktigt där än, men snart så.

Jimmy introducerade aliaset Saul Goodman i förra säsongen när han fick sin advokatlicens indragen under ett år och började sälja mobiltelefoner till kriminella. Detta tar han rygg på nu och använder mobiltelefonerna som ett sorts visitkort. Kundkretsen är snabbt fixad och Jimmy-Saul använder alla tänkbara och otänkbara metoder att lyckas i rätten - vilket illustreras på ett underhållande vis. Parallellt jobbar hans forna kollega, emellanåt affärspartner och numera kärlekspartner Kim Wexler (Rhea Seehorn) med att varva pro bono-fall med fasta uppdrag för banken Mesa Verde. Ett sådant handlar om en man som inte vill flytta från en plats där Mesa Verde ska bygga ett callcenter. Uppdraget irriterar Kim och hon ser till att Jimmy blir mannens advokat (vilket även detta leder till en rad komiska sekvenser) för att det ska bli en intressekonflikt. Men det blir inte riktigt så och det hela slutar på ett sådant sätt att Kim ställer ett ultimatum som skakar om deras relation ordentligt.

Vid sidan av detta har vi droghandeln där familjen Salamanca, numera frontade av halvgalningen Lalo (Tony Dalton), står mot kycklingmannen Gustavo "Gus" Fring (Giancarlo Esposito). Mitt emellan dem står Nacho Varga (Michael Mando) som officiellt hör till Salamanca men jobbar för Fring - en jobbig position som gör livet minst sagt nervöst för Nacho. Lalo börjar rota bland Frings hemligheter och pressar den samlade men iskalla affärsmannen till svidande förluster. Men allting är ett spel och Fring ruvar på en hämnd, en som den ack så viktiga Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) ska sätta till verket. Jimmy blir indragen i detta och börjar sakta men säkert närma sig allt farligare marker, och när säsongen slutar börjar han själv inse att den väg han valt inte har någon återvändo.

Vi kan med säsong fem lägga ytterligare tio avsnitt bakom oss av denna smått underbara serie, som som alltid levererar stort på alla plan. Den som tar tydligast kliv framåt den här gången är Rhea Seehorn som Kim Wexler. Hon har kanske aldrig varit någon renodlad bifigur, men nu känns det verkligen som hon står parallellt med Bob Odenkirk. Det som är beklämmande är förstås att i "Breaking Bad" fanns det ingen Kim Wexler, vilket ger mig obehagliga tankar om att hennes öde inte är allt för muntert. Kanske kan manusförfattarna fixa det på något vis?

Även om "Better Call Saul" är en lysande serie och att den som sagt börja närma sig den slutgiltiga hopslagningen med "Breaking Bad" kan jag ändå i denna femte säsong sakna det som var lite unikt med serien tidigare. Jag tänker framför allt på karaktären Chuck McGill (Michael McKean), Jimmys oerhört komplicerade bror som vi stiftade närmare bekantskap med under seriens tre första säsonger. Jag saknar honom och allt det som deras knepiga relation gav serien.

Men det hör onekligen till det förflutna och nu kan vi bara blicka framåt. Hur ska serierna knytas ihop och hur ska det gå för Omaha-Gene, Jimmys nutida alias? I säsongens inledning hamnar Gene i en jobbig sits och jag undrar ärligt talat hur det ska gå för honom? Hinner "Better Call Saul" berätta allt eller krävs det en kompletterande Gene-film i framtiden? Vi får väl se.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Ett avsnitt innehåller en flashback till när Kim är barn och blir sviken av sin mamma. Den unga flickan som spelar Kim i den åldern är väldigt lik Rhea Seehorn och dessutom är mammans röst också väldigt lik Rheas, så kanske har hon dubbat skådespelaren som gör rollen för att göra det ännu mer genuint?

2. Kärt återseende: Dean Norris och Steven Michael Quezada gör temporär comeback som DEA-agenterna Hank Schrader och Steven Gomez i ett avsnitt. Mer nästa gång?

3. Enligt planerna ska säsong sex bli den sista som knyter ihop dåtiden med "Breaking Bad" och kanske ger en konklusion till nutidens historia med Gene. Den avslutande säsongen ska om allt går vägen ha premiär hösten 2021 och innehålla tretton avsnitt.


ANDERS JAKOBSON (2020-04-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal, Kompletta tv-serier
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA