Nicolas Cage i gammal god form

FILMEN

Nicolas Cage spelar Kyle Miller - en diamanthandlare med ett trasligt privatliv. Han och familjen som består av frun Sarah och dottern Avery bor flott och ser inte ut att sakna något. Kyle jobbar dock mycket och privatlivet blir som sagt lidande. En dag tar sig fyra beväpnade inbrottstjuvar in och hotar familjen med att de ska döda dem om de inte får de pengar och diamanter de vet att Kyle har i sitt kassaskåp. Kyle inser dock att så fort han öppnat kassaskåpet och tjuvarna fått vad de kommit för så är han och hans familj döda. Enda utvägen är att vägra öppna kassaskåpet och hoppas på det bästa vilket är precis vad Kyle gör.

Nicolas Cage har haft en del tuffa år med kanske inte världens bästa roller på meritlistan men här gör han ett stabilt intryck. Han spelar Kyle mycket övertygande och jag har faktiskt inget att klaga på. Det känns lite som om Cage är tillbaka till den klass han hade under sin storhetstid. Sarah spelas också bra av Nicole Kidman och hon har ju en förmåga att verkligen se lidande ut när rollen kräver det och det gör verkligen rollen som Sarah. Men som så ofta fixar Kidman det och inte heller här finns det något att klaga på.

När det gäller filmens manus håller det i stort sett hela vägen. Det finns några luckor som varför en av inbrottstjuvarna inte gör sig fri när Sarah håller honom i ett inte allt för övertygande nackgrepp till exempel eller att alla helt plötsligt blir mycket mer kontrollerade än vad man förmodligen skulle vara själv i den situation Kyle och hans familj befinner sig i. Men för det mesta håller manuset och faktiskt är Kyle och hans familj rätt hysteriska emellanåt vilket känns helt realistiskt. Även inbrottstjuvarna och deras interna konflikter känns rätt realistiska. Att man sen också får oss tittare att undra om Sarah verkligen är så oskyldig som hon verkar gör det hela ännu bättre.

"Trespass" får därför helt godkänt som betyg. Skådespelare och manus håller i stort sett hela vägen och filmen levererar det man kan förvänta sig. Att sen Cage faktiskt gör en bra roll här höjer filmen. För han är ju faktiskt riktigt bra när han är som bäst och här är han väldigt nära sina bästa stunder.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I USA tog det bara 18 dagar mellan det att "Trespass" visades på bio tills den fanns ute på DVD. Ett rekord.

2. Det går ett rykte att Cage mitt under inspelningen hoppade av filmen för att han inte fick spela inbrottstjuv i stället för Kyle. Liev Schreiber ska ha erbjudits rollen som Kyle men redan nästa dag ska Cage ha varit tillbaka. Låter otroligt men man vet aldrig med Hollywood.

3. Titta lite extra på kniven som Sarah får mot halsen. Böjer den sig inte lite konstigt när hon andas…


HANS-ÅKE LILJA (2012-01-11)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA