En modern ”Alien”?

FILMEN

"Pandorum" påminner lite om "Alien" på så vis att den utspelar sig ombord på ett rymdskepp någon gång i framtiden. När vi kommer in i handlingen har Bower just vaknat ur en mycket lång sömn ombord på vad som verkar vara ett övergivet rymdskepp. Strax därefter vaknar ytterligare en i besättningen, Payton. Båda ingår i den femte omgången besättningar som ska styra skeppet till en ny planet. En planet som har samma förutsättningar för liv som jorden. De fyra tidigare besättningsgrupperna skulle var och en sköta skeppet i två år för att sen lämna över till nästa omgång. Bower och Payton har alltså sovit i åtta år.

Konstigt nog verkar de vara de enda som är kvar på skeppet och dessutom är de inlåsta i det rum de vaknade i. Skeppet i sig verkar okej med undantaget att det behöver startas om för att allt ska fungera korrekt. För att starta om det behöver man dock ta sig till bryggan och då de båda är inlåsta verkar det till en början vara ett omöjligt uppdrag. Snart hittar de dock en lufttrumma som Bower tar sig ut genom och ledd av Payton försöker han ta sig till bryggan.

På vägen dit upptäcker han dock att de två inte är ensamma på skeppet. Vad som verkar vara en samling ickemänskliga varelser verkar ha intagit skeppet och de har inga planer på att låta Bower komma undan vilket han måste göra om han vill ta sig till bryggan.

"Pandorum" är spännande och har en hel del scener där man hoppar till. Att den påminner om "Alien" är bara i positiv mening och har nog rätt mycket att göra med att det hela utspelar sig på ett rymdskepp i nöd. "Pandorum" känns dessutom, med de olika vändningarna i handlingen, riktigt fräsch och intressant.

Man har också lyckats får till trovärdiga specialeffekter som gör att man kan tro på de varelser som finns på skeppet även om de naturligtvis är en aning överdrivna. Själva skeppet är enormt och tanken är att det ska fungera som en Noaks ark då den ska föra alla människor till den nya planet där de ska se till att mänskligheten kan överleva.

De två huvudrollerna spelas av Dennis Quaid (Payton) och Ben Foster (Bower) och framförallt Foster är riktigt bra. Även Quaid gör bra ifrån sig även om han inte riktigt når upp till Fosters framträdande. Dock ska det nämnas att Fosters roll är större vilket kanske gör sitt till. "Pandorum" är kanske inte en klassiker men den känns som en uppfräschning av alla de rymdfilmer vi sett tidigare. Väl värd att se.


EXTRAMATERIALET

Det extramaterial vi får består av en bakom kulissernafilm samt borttagna och alternativa scener. Allt detta är rätt intressant MEN det finns ett fel med det, allt extramaterial endast textat på danska och finska...


TRE SAKER

1. - SPOILER - Jag gillar varelserna i filmen men det är lite synd att man inte riktigt får det förklarat för sig vilka de är och vad de gör ombord på skeppet.

2. Bower har en väldigt effektiv rakhyvel som jag gärna skulle vilja ha ett ex av…

3. Ben Fosters (Bower) bror dyker även han upp i filmen. Han spelar den ryske besättningsman som vaknar upp av att hans sömnkapsel öppnas för att sekunderna senare ätas upp av varelserna.


HANS-ÅKE LILJA (2010-05-04)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Tema: Aliens
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Bakom kulissernafilm samt borttagna och alternativa scener.
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA