Lättsett med musikalinslag

FILMEN

Två av popvärldens märkligaste röster förenas i "Burlesque". Cher spelar burleskmamman Tess som får dras med en envis tjej från landet (Christina Aguilera) som gör allt för att få stå på scenen. Eller som det väldigt avslöjande står på omslagets framsida: "It takes a LEGEND to make a STAR".

Och för de som inte vet det sedan tidigare så definieras "burlesk" som "...en form av varietéunderhållning med bland annat sketcher och dansnummer, ofta satirisk och häcklande överklassen, som blev populär på andra hälften av 1800-talet. En av de kännetecknande ingredienserna var vågad klädsel med fokus på kvinnokroppen och skämt med sexuella anspelningar. Burlesk har återuppväckts i modern tid med fokus på glamourös striptease." (Källa: Wikipedia)

Aguilera spelar Ali, en Iowa-tjej som packar sina väskor och tar med sig sina besparingar till Los Angeles där hon hoppas få jobb som sångerska. Efter att ha strosat runt utan att få napp någonstans hamnar hon utanför klubben Burlesque Lounge på Sunset strip. Motvilligt betalar hon 20 dollar för att komma in men synen som möter henne är väl värd alla pengar. Det är det här hon drömt om och hon vill inget annat än att stå på scenen. Klubbägaren Tess är dock svårflirtad och säger standardmässigt att hon kan lämna sina uppgifter för att bli kallad på audition i framtiden. Ali nöjer sig inte utan rycker tag i närmaste drinkbricka och börjar helt enkelt på eget initiativ jobba som servitris, vilket slutligen leder till att hon så småningom får stå på scenen.

Alla är dock inte lika glada för Alis framgångar. Fixstjärnan Nikki (Kristen Bell) blir sur och bitchig och saboterar ett mimnummer för Ali, men då öppnar hon munnen och sjunger för full hals så att alla storknar och den tidigare så negativa Tess ser nya möjligheter, vilket behövs för klubben är nära att gå under.

Det här är en lättsedd film som man snabbt sugs in i. Okomplicerad och underhållande trots att dess grundhistoria är något man sett många gånger tidigare. Jag var orolig för musikalbiten då jag har lite svårt för sådant, men de sångnummer som finns med har sin plats i berättelsen utan att det känns konstigt.

Detta är faktiskt Christina Aguileras skådespelardebut och det är ju alltid lite känsligt när artister blir skådespelare, men jag vill hävda att moderna popartister har väldigt mycket gratis utifrån videoinspelningar, framträdanden och annat och om jag inte visste att det var hennes debut så skulle jag aldrig gissa det. Hon gör rollen naturligt och säkert. Jag är positivt överraskad av både henne och filmen i stort.


EXTRAMATERIALET

Ur en fördjupande synvinkel kan man lyssna på ett kommentarspår eller välja att se musiknumren i sin helhet. Utöver det finns det en alternativ öppningsscen där man kastat om lite och inleder direkt med ett sångnummer. Jag föredrar det som är i filmen. Det finns även en samling med bloopers som dessvärre inte är speciellt roliga alls.

Det finns även en bakomfilm i fem delar där man tar upp det mesta om filmen på en sammanlagd speltid på en halvtimme.


TRE SAKER

1. Filmen vann en Golden Globe för originallåten "You Haven't Seen The Last of Me" (skriven av Diane Warren) som Cher framför i filmen. Å andra sidan nominerades Cher till en Razzie för "worst supporting actress". Helt omotiverat tycker jag.

2. Diablo Cody ("Juno", "Jennifer’s Body") ska ha varit inne och putsat lite i manuset, vilket hon inte krediteras för.

3. Under filmens eftertexter framförs en väldigt alternativ version av Marilyn Mansons "The Beautiful People" med Aguilera på sång. Manson har tidigare varit gift med Dita Von Teese som är en burleskartist.


ANDERS JAKOBSON (2011-07-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
6 fullständiga sångnummer, 5 minidokumentärer om musiken dansen och skådespelarna, Alternativ öppningsscen, Tabbar och tavlor, Kommentarspår
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA