Kul trams att lägga 90 minuter

FILMEN

Ibland är det skönt att se en tramskomedi utan några krusiduller. "The Out-laws", producerad av Adam Sandlers Happy Madison, har fått minst sagt blandade recensioner från tittare på IMDB men jag känner mig oväntat positiv efter att ha sett klart filmen. Det är en variant på "träffa föräldrarna inför bröllopet"-upplägget som stötts och blötts i miljarder filmer tidigare.

De som ska gifta sig är Owen (Adam Devine) och Parker (Nina Dobrev) och på grund av att hennes mamma och pappa ständigt är på resande fot har det inte blivit så att han träffat sina blivande svärföräldrar, sina "in-laws" som det ju heter på engelska (nu listar ni ut varianten på temat utifrån titeln lätt), innan bröllopet bokstavligt talat står för dörren. Owen, till vardags mesig bankchef, förbereder sig för att göra ett så bra intryck som möjligt men är inte beredd på att svärfar Billy (Pierce Brosnan) och svärmor Lilly (Ellen Barkin) är supercoola figurer som bara gör honom nervös.

Men han gör sitt bästa även om det innebär att hoppa fallskärm, tatuera sig (nåja) och dricka sig redlös och därmed berätta lite för mycket om sitt liv och jobb. Dan efter bläckan blir Owens bank rånad av två maskerade figurer som verkar veta exakt hur de ska ta sig in i valvet, till och ned på kusligt detaljerad nivå. Trots situationen är Owen så pass klartänkt att han börjar fundera på om rånarna i själva verket är hans svärföräldrar… Och om det är så, hur ska han hantera situationen inför dem och inför sin blivande fru?

Självklart är det så och när det visar sig att svärföräldrarna själva är i trubbel med en fulare fisk blir Parker en spelpjäs och Owen får kliva ur sin mesiga persona och göra moraliskt tveksamma saker för en bankchef.

Resultatet blir en i mitt tycke medelkul actionkomedi som troligt står och faller på om man klarar av Adam Devine eller inte. Han känns som en vattendelande komiker, lite som ovan nämnda Adam Sandler, men jag klarar absolut av honom. Pierce Brosnan fungerar oväntat bra som stenhård svärfar och det finns bra och roliga personer i även bland birollerna. Speciellt vill jag lyfta Richard Kind ("Spin City" med mera) och Julie Hagerty ("Titta vi flyger") som Owens osmidiga föräldrar. Perfekt spelade!

Som sagt: En tramskomedi utan krusiduller. En kul 90-minutare enligt mig.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Ursprunget till filmen är en kul historia i sig. Adam Devine fick höra idén till filmen av manusförfattarna Ben Zazove och Evan Turner redan 2016. Han skrev ned den i en anteckningsbok och glömde sedan bort den. När han senare hittade anteckningen hörde han av sig för att se om den fortfarande var tillgänglig, vilken den alltså var och Devine hjälpte till att utveckla storyn vidare.

2. Devines stora break kan ha varit i "Pitch Perfect"-filmerna men innan det hade han gjort serien "Workaholics" med bland annat Blake Anderson, som i den här filmen spelar Owens kusin.

3. Det görs en referens till James Bond-filmerna och i synnerhet till vilka som spelat James Bond och i extra synnerhet till nummer 5 (beroende på om David Niven räknas eller inte) vilket är en viss Pierce Brosnan.


ANDERS JAKOBSON (2023-07-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA