Pang-pang i djungeln med lite fler lager

FILMEN

Redan i "Eye in the Sky" för åtta år sedan skildrades modern krigsföring där soldater sitter långt, långt bort från stridens egentliga hetta och manövrerar drönare för att bevaka eller ingripa i de militära insatserna. Jag vet inte om den filmen var först med att göra det, men det är nog det tidigaste exemplet jag känner till och har sett.

Likheterna med "Land of Bad" sträcker sig inte längre än till att någon långt bort hanterar obemannade farkoster men det var tillräckligt för att väcka minnet av 2016-filmen. Men nog om det.

Filmen som innehåller inte mindre än två Hemsworth-bröder där ingen är Chris. Liam Hemsworth spelar Kinney en koordinator som ansluter till ett Delta Force-team som ska frita en CIA-spion i ett fångläger i Filippinerna. I teamet ingår även Abell (Luke Hemsworth), Bishop (Ricky Whittle) och Sweet (Milo Ventimiglia). Samtidigt sitter veterankaptenen Grimm (Russell Crowe) och Branson (Chika Ikogwe) någonstans i USA och hanterar en Reaper, ett obemannat flygplan, för att bevaka och ingripa med missiler om så behövs.

Givetvis behövs det för uppdraget störs av terroristorganisationen Abu Sayyaf och i den eldstrid som uppstår blir Kinney den enda överlevande. Nu är det upp till Grimm att lotsa honom rätt så att han kan ta sig till en säker upphämtningsplats, men så enkelt är det förstås inte.

Själva krigsskildringen är rå och stundtals väldigt våldsam. Det skjuts och sprängs och slåss och det är lite vad det är. Filmens styrka ligger i de mer överlevnadsinriktade scenerna där Grimm med all sin erfarenhet försöker lugna Kinney som hamnat i en situation han inte riktigt brukar vara i. Parallellt utvecklas Crowes kaptenskaraktär ordentligt och det blir en talande kontrast när han jobbar som ett as på övertid medan många av de andra militärerna engagerar sig i en tv-sänd basketmatch, vilket faktiskt har en betydelse i filmens upplösning.

Det är en helt okej film. Jag är egentligen inte så road av krigsskildringar men den här filmen har lite mer lager än bara pang-pang i djungeln. Och det är bra. Dessutom kan jag inte alls släppa faktumet att soldaterna i filmen peppar upp sig inför uppdraget genom att lyssna på brittiska death metal-bandet Bolt Throwers pampiga klassiker "Cenotaph"! Så oväntat och kul!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag stör mig lite på den grammatiskt knepiga titeln. Jag vill ha in ett "the" där innan "Bad".

2. Vid ett tillfälle blir en karaktär slagen i ansiktet med en hammare. Det resulterar i att han spottar ut en tand men i övrigt verkar han vara som vanligt. Det borde rimligtvis blir ganska tydliga yttre skador av ett sådant slag samt någon form av hjärnskakning eller värre. Men inte när man är amerikansk soldat på film!

3. Filmens sista scen är ganska konstig sedd till helheten. Nästan som den är inplockad från ett annat manus med samma karaktärer.


ANDERS JAKOBSON (2024-09-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Krig
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: Prime Video
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
RECENSERAT DENNA DAG (19/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNLI/AUGUSTI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA