Tragedin i grannlandet

FILMEN

Danska "Skuggan i mitt öga" baseras på en verklig tragedi från andra världskriget som jag personligen inte kände till, men som i Danmark sannolikt är lika närvarande i landets historia som Estoniakatastrofen är för oss svenskar. Det handlar om när en skola av misstag blev bombarderad av Royal Air Force i en planerad attack mot Gestapos huvudkvarter i Köpenhamn. Det egentliga målet är Shellhuset där Gestapo har sitt tillhåll. Nazisterna är inte dummare än att de förstår att huset är ett potentiellt mål för en bombattack och som en säkerhetsåtgärd placerar de ett 30-tal tillfångatagna danska motståndsmän på den översta våningen. Om huset bombas kommer oskyldiga att dödas.

Men så blir det ändå när engelsmännen genomför sin attack och av misstag bombar den franska skolan och tar död av nunnor, lärarinnor och mängder av oskyldiga barn.

Redan tidigt i filmen introduceras vi till några barn som påverkas av krigets våld och som senare kommer att vara med i anslutning till bombattacken. Pojken Henry (Bertram Bisgaard Enevoldsen) blir vittne till när en bil med oskyldiga människor blir nedmejad av ett kulspruteregn från ett flygplan som även det gör ett misstag. Synen gör att Henry blir katatonisk, tyst och livrädd för himlen. Flickan Eva (Ella Josephine Lund Nilsson) ser hur en motståndsman blir avrättad på gatan för att han "vet för mycket", en syn som påverkar henne.

Filmen saknar en tydlig huvudperson utan det är snarare flera öden som skildras, som alla sammanstrålar i samband med bombattacken. Det är polisen Frederik (Alex Høgh Andersen) som tvingas jobba under nazisterna och nunnan syster Teresa (Fanny Bornedal) som kämpar mot en sviktande tro under kriget. De nämnda barnen är också med i upplösningen och Henrys historia får ett fint slut.

"Skuggan i mitt öga" är tveklöst en tragedi som är smakfullt gjord, om man nu kan se det som rätt ordval. Den blir inte sentimentalt sliskig och ej heller är det en hjältehistoria. Det är en verklighetsskildring som verkligen inte försöker vara något annat. I tider när det är krig bara några timmar bort och risken att stridigheterna trappas upp är något som oroar alla, känns det kanske inte helt logiskt att se en skandinavisk krigsfilm, men den här danska filmen är sevärd.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av Ole Bornedal.

2. Fanny Bornedal som spelar nunnan syster Teresa är Oles dotter.

3. Läser man på lite är det enkelt att se att det verkligen var en olycklig slump som gjorde att skolan misstogs för det huvudsakliga målet för den planerade attacken, vilket förstås gör tragedin ännu starkare.


ANDERS JAKOBSON (2022-03-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Krig
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA