Saknar fingertoppskänsla

FILMEN

Snyggt foto och autentiska miljöer kan inte rädda den illa skrivna och dåligt agerade soppa som är "5 Days of War". Syftet tycks vara att berätta en gripande historia om krigets fasor och självuppoffrande hjältemod, men resultatet framstår mest som en actionorienterad partsinlaga i en lika tragisk som omdiskuterad konflikt.

Konflikten i fråga är det så kallade femdagarskriget som utspelade sig 2008 och där Sydossetien med Rysslands hjälp försökte göra sig självständigt från Georgien. Resultatet blev hundratals döda, tusentals flyktingar och övergrepp begågna av samtliga sidor. I "5 Days of War" skildras händelserna dock ur ett strikt georgiskt perspektiv, vilket är föga förvånande då inspelningarna är gjorda i Georgien med hjälp av landets militär. Oavsett hur den verkliga, komplicerade, ansvarsfrågan ser ut kan det vara bra att hålla detta i minnet när man ser filmen.

Berättelsen följer den amerikanska krigskorrespondenten Thomas (Rupert Friend). Han och hans kollegor (bland vilka vi i en biroll finner en svullen Val Kilmer) hamnar vid krigsutbrottet mitt i korselden mellan georgiska, sydossetiska och ryska trupper och tvingas sätta sina egna liv på spel för att lyckas kabla ut sanningen om krigets hemskheter till en värld som mest är intresserad av de samtidigt pågående olympiska spelen. Samtidigt ges vi övergripande information direkt från den georgiska presidenten Saakasjvilis kontor. Han gestaltas av Andy Garcia, som lagt sig till med en hemsk brytning och gör en av de stelaste rolltolkningar jag sett på flera år.

Denna stelhet återfinns i så gott som hela filmens ensemble, och det är lätt att peka ut den främst bidragande orsaken, nämligen att dialogen är uselt skriven. Människor pratar helt enkelt inte som de gör i "5 Days of War", där så gott som allt som sägs är ren exposition eller fullkomliga klichéer. Det blir därför svårt att bry sig om vad som hade kunnat vara om inte en komplex och rättvisande bild av konflikten, så åtminstone en spännande krigsfilm. För regin står finske Renny Harlin, känd för bland annat "Die Hard 2" och "Cliffhanger" och expert på action och stora explosioner, och helt fel person att filma ett manus som försöker förmedla ett seriöst och viktigt budskap, ungefär som när Steven Seagal rycker ut för att stoppa miljöförstörelsen genom att döda hundratals människor i "På farlig mark".

Det går att göra spännande filmer av verkliga och allvarliga händelser, men det kräver en fingertoppskänsla som skaparna av "5 Days of War" inte har. Jämfört med andra krigsdramer befinner sig denna film ofta farligt nära kalkonklassen. Rekommenderas inte.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Omslaget kallar filmen "5 Days of War" men i själva filmen är titeln "5 Days of August".

2. Andy Garcia valdes tydligen ut att spela president Saakasjvili på grund av sin likhet till denne, men även för att han är den verklige Saakasjvilis favoritskådis.

3. Filmens styrka är just de autentiska krigsscenerna, och där klantar sig inte Harlin. Den georgiska militärens bidrag med tanks, helikoptrar etc har bidragit till att man sluppit förlita sig så mycket på digitala effekter, och detta gör underverk för trovärdigheten.


JOEL FORNBRANT (2012-04-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Krig
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Atlantic
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA