Sagan skruvas till och förändras positivt

FILMEN

Även om sagan om "Törnrosa" har betydligt äldre ursprung baseras "Maleficent" på den den animerade filmen från 1959. Det hör kanske inte till vanligheterna att animerade filmer görs på nytt med riktiga skådespelare, men det har hänt och lär hända igen. Men "Maleficent" är ingen rak remake utan en tillskruvad historia som förändrar sagan och samtidigt gör den mer komplett. Framför allt görs detta genom att sätta historiens klassiska skurk Maleficent (Angelina Jolie) i fokus. Hur blev hon den onda fén egentligen?

Till en början är hon bara en liten flicka med ansvar för Hedlandet som ligger kant i kant med människornas värld. Här finns inga kungar eller ledare utan alla små varelser lever i harmoni med varandra. Relationen till människorna är dock inte så bra, så i ömsesidig respekt för varandra håller man sig till sina respektive riken. En pojke, Stefan, letar sig dock in i Hedlandet och blir Maleficents vän.

Många år senare försöker kungen inta Hedlandet och Maleficent får visa musklerna tillsammans med sina väktare och det hela går så illa att kungen skadas och ligger för döden. Den som kan hämnas honom och döda Maleficent ska få hans dotters hand och därmed bli den nya kungen. Stefan (Sharlto Copley) ser sin chans och söker upp Maleficent för att varna henne, men han drogar henne i stället. Han vågar dock inte döda henne utan skär av hennes vingar, vilket är hämnd nog för den döende kungen. Stefan blir hans efterträdare och ger så småningom liv åt prinsessan Aurora.

Här går storyn in i Törnrosa-sagan så som man känner till den, inte minst från Disneys animerade film. Maleficent våldgästar dopet och lägger den där märkliga förbannelsen över Aurora och barnet uppfostras i hemlighet av tre goda féer (Lesley Manville, Imelda Staunton och Juno Temple) och växer upp under Maleficents vakande skugga, men när 16-årsdagen närmar sig får sagan en oväntad twist...

När jag såg "Törnrosa" bara någon månad innan "Maleficent" ansåg jag att storyn var för enkel, och därför är det alldeles utmärkt nu när den fläskas till lite med vad som kan liknas vid en origin story och en avslutande epilog som går lite längre än vad den tecknade filmen gjorde. Nu har vi plötsligt en komplett historia som även skjuter in extra mycket mörker i sagan. Det är ingen film för de yngsta barnen. Elva års-gränsen känns befogad, och de skelett-demon-zombie-träd-aktiga figurerna som vaktar Hedlandet kan nog skrämma slag på vem som helst. Dock vägs de upp av ganska märkliga, men något anonyma figurer i Hedlandet som är av betydligt gulligare karaktär.

Maleficent har varit en karaktär Angelina Jolie fascinerats av sedan hon själv var barn och hon gör den bra. Hela registret utnyttjas när hon får spela både god och elak och tillsammans med en riktigt bra karaktärsdesign, inspirerad av Lady Gaga (!), kvarstår Maleficent som en av Disneys bästa och ikoniska figurer även i levande format. Jag vill även ge en liten guldstjärna till Sharlto Copley som passar riktigt bra i rollen som kung Stefan när han står på gränsen till det eviga vansinnet. Elle Fanning spelar Aurora som tonåring och gör även hon ett stabilt jobb och ger karaktären fler personlighetsdrag än vad den tecknade filmen gjorde.

I sin helhet är "Maleficent" en bra sagofilm med en tydlig och vördsam relation till sin förlaga. En klassiskt formad film i en modern skrud.

3D-VERSION

3D:n är inte så dum. I vissa fall tenderar den att bli så där "kulissig" med lager på lager av platta objekt som det ibland lätt kan bli, men i andra fall kommer djupet och den episka känslan fram. Då är den väldigt effektiv.


EXTRAMATERIALET

Utöver de bortklippta scenerna, som var och en föregås av en föredömligt tydlig textskylt som berättar exakt var scenen skulle varit i filmen, kan man dela in extramaterialet i två olika delar: en ganska typisk making of-del med fokus på de två huvudkaraktärerna och lite om hur filmen adapterades från det tecknade originalet, och en specialeffektsdel som visar hur vissa delar gjordes rent praktiskt. Inslaget som heter "Maleficent Revealed" lyckas sammanfatta hela filmen på några minuter med green-/bluescreens, bakombilder och lite allt möjligt.

I sin helhet ett fullt godkänt extramaterial.


TRE SAKER

1. "Maleficent" är fri från sånger i narrativet, men under eftertexterna spelas en suggestiv version av "Törnrosa"-låten "Once Upon a Dream" med sång av Lana Del Rey, enligt uppgift på beställning av Angelina Jolie.

2. Inte mindre än tre av Jolies barn är med i filmen. Vivienne Jolie-Pitt spelar Aurora i femårsåldern och Pax och Zahara syns i en sekund under Auroras dop.

3. Med på 2D-skivan finns en teaser för "Askungen", ytterligare en remake på en klassisk tecknad Disneyfilm med riktiga skådespelare. Kommer på bio nästa år.


ANDERS JAKOBSON (2014-10-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2014
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Aurora: Becoming a Beauty, From Fairy Tale to Feature Film, Building an Epic Battle, Classic Couture, Maleficent Revealed, Deleted Scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA