Uppföljare…eller föregångare?

FILMEN

"Sin City: A Dame to Kill For" är både en uppföljare och en föregångare till "Sin City" som kom 2005. Anledningen till att jag har lite svårt att bestämma mig för om det är en uppföljare eller en föregångare är att man blandar i handlingen och karaktärer som dör i första filmen återfinns här medan saker som inte hänt i första filmen också händer här. Nu spelar det ingen större roll om det är en uppföljare eller inte för filmen fungerar utmärkt för sig själv.

Vi får följa flera parallella handlingar som både står för sin själva och som vävs ihop. En del är riktigt underhållande medan andra blir lite sega. Bäst är de som handlar om Marv (underbar karaktär) och Johnny, pokerspelaren. Marv spelas av Mickey Rourke och även om han är lättare att känna igen här än i första filmen så är han rätt hårt sminkad. Johnny spelas av Joseph Gordon-Levitt som jag personligen bara tycker bättre och bättre om ju mer jag ser av honom.

Andra stora namn som dyker upp är Jessica Alba, Bruce Willis, Eva Green, Dennis Haysbert, Ray Liotta, Jeremy Piven och Christopher Lloyd. Dessutom får vi se Josh Brolin som Dwight och även om Josh är bra som karaktären är det under dennes handling som filmen blir lite seg.

När det sen gäller själva filmen så är den minst sagt annorlunda. Den ser väldigt mycket ut som en serietidning som bara filmats rakt av. Effekterna när någon är ute och åker bil till exempel är medvetet gjorda så man inte ska ta dem på för stort allvar. När någon blir skjuten så blodet sprutar har man valt att visa det som vitt och så vidare. Färger används bara ytterst sparsamt och det ger faktiskt filmen en rätt unik still. Personligen har jag svårt att bestämma mig för om jag gillar stilen eller inte. Den är fräck men samtidigt blir den lite jobbig under en hel film.

"Sin City: A Dame to Kill For" är dock helt klart sevärd även om den inte är lika bra som första filmen som i sig var en okej film men inte så mycket mer.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Dwight som spelas av Josh Brolin spelades av Clive Owen i första filmen.

2. Enligt IMDB ska tre av de fyra "delarna" av filmen utspela sig före första filmen.

3. Både Brittany Murphy och Michael Clarke Duncan har dött och ersatts av andra skådespelare sen första filmen. Även Devon Aoki som spelar Miho ersattes men detta på grund av att hon var gravid när filmen spelades in.


HANS-ÅKE LILJA (2014-12-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA