Carrey byter skratt mot deprimerande grått

FILMEN

Jim Carrey är vi mest vana att se i roliga filmer där han allt som oftast får en chans att använda sina ansiktsmuskler för att skapa roliga miner. Tänk er raka motsatsen och ni får hans rollfigur Tadek i filmen "Dark Crimes". Tadek är en polsk polis som gett sig sjutton på att få fast en mördare. Dessutom tror han sig veta vem det är. Polischefen är dock inte lika övertygande och konflikter uppstår. Så långt fungerar filmen rätt bra och det är riktigt kul att se Carrey i något annat än en komedi. Dock funderar jag på om filmen inte hade fungerat bättre om den utspelat sig i USA. Låt mig förklara varför.

Jag gillar visserligen den gråa och dystra stämning man fått fram och det känns verkligen som Polen under kommunisttiden. Så på så vis fungerar det utan problem, men Carrey som polack? Nä, det köper jag inte trots att han har gråa och dystra kläder, en uppsyn som får en att gå in i en djup depression och ett hem och en fru som gör att man vill gråta. Allt stämmer förutom att Carrey är Carrey och det faktum att han (och alla andra) pratar engelska. Det krossar illusionen. Därför tror jag att filmen hade varit mycket bättre om den utspelat sig i en liten håla i USA på slutet av 70-talet eller däromkring.

Sen går det inte att sticka under stolen med att man slarvat lite med manus och tagit en del genvägar, men trots detta skiner Carrey i all sin gråhet. Han gör vad han kan med rollen och att han inte pratar polska var förmodligen inte hans beslut. Sammanfattningsvis blir "Dark Crimes" en hyfsad film som kunnat blivit så mycket bättre om man ändrat några små saker…


EXTRAMATERIALET

En trailer.


TRE SAKER

1. Filmen är inspelad i Krakow i Polen.

2. Det tog endast 32 dagar att spela in den.

3. Filmen bygger på ett verkligt fall.


HANS-ÅKE LILJA (2019-02-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
THRILLERNA