Makalöst originell magisk filmkonst

FILMEN

Vad gör en bra film? Det enkla svaret är förstås storyn och skådespeleriet. Men det finns andra faktorer också. Framställandet och presentationen. Nya grepp i berättandet, klippningen och fotot kan definitivt påverka ens uppfattning av en film.

Här har vi en kombination av alla dessa faktorer. Manuset är skrivet av Charlie Kaufmann och bara det gör filmen intressant. Med tunga manus som "Being John Malkovich" och "Adaptation" i bagaget vet man att även "Eternal sunshine of the spotless mind" kommer att vara en lika skruvad och originell historia. Och det är den.

Skådespeleriet kretsar kring två personer. Jim Carrey och Kate Winslet. Många har problem med Carrey. Han är gapig och spelar över. Men så ser de "Truman show" och tänker om. Här är ännu en prestation från Carrey som får motståndarna att böja sig. Öppningsscenen, där Carrey står på en bistert kall tågperrong och ser allmänt sliten ut, sätter tonen för hans karaktär.

Han är Joel, lite blyg och tillbakadragen, en sådan som inte gör mycket väsen av sig. Han träffar Clementine (Winslet), en sprallig tjej med knäpp hårfärg som tar för sig av livet. Joels raka motsats. En relation uppstår, men en dag känner Clementine inte längre igen Joel. Det är som om de aldrig har träffats. Genom en slump får Joel reda på att Clementine deltagit i ett experiment och fått alla sina minnen av Joel raderade.

Han beslutar sig för att göra samma sak, men något går helt fel och han tvingas att återuppleva alla sina minnen och delta i dem och inser då att han alls inte vill glömma Clementine.

Denna något snurriga historia berättas på ett helt makalöst originellt och förbluffande sätt. Det är klassiska filmtrick och modern teknik använd på helt rätt sätt och slutresultatet blir filmkonst. Regissören Michel Gondry är en riktig visionär som förvandlar varje scen till något magiskt, i flera lager. Carrey gör kanske sitt livs bästa dramatiska roll, medan Winslet gör den typiska "Carrey-rollen" och bidrar med en balanserande sprallighet.

"Eternal sunshine of the spotless mind" är en lurigt berättad kärlekshistoria som definitivt kräver ens fulla koncentration. Var med redan från början. Jag ger er en ledtråd: Celementines hårfärg i början.


EXTRAMATERIALET

Det finns ett kommentarspår till filmen med Charlie Kaufman och Michel Gondry. Till en början är de tydligt obekväma och det tar ett tag innan de blir varma i kläderna. Diskussionen går mycket om storyn och varför karaktärerna är som de är, men det blir också avvikelser till hur vissa idéer uppstod och hur vissa luriga scener filmades.

I "A look inside 'Eternal sunshine of the spotless mind'"-featuretten får vi bara en ytlig titt på filmen med kommentarer från skådespelarna. Inget matigt direkt, men däremot i "A conversation with Jim Carrey and director Michel Gondry" får vi desto mer. Den här formen av bakommaterial är inte så vanligt förekommande och jag önskar att man fick se mer av det här slaget. Det är både intresant och givande. Man får veta om hur de jobbade och se en hel del intressanta bakomkameranklipp, bland annat när Jim Carrey åker runt i en sängbil!

Ett par bortklippta scener finns också på skivan varav en förvirrar mig oerhört. Ska inte gå in i detalj på den, men det handlar om ett telefonsamtal Joel gör innan han ringer upp Clementine i början av filmen.

Det spektakulära kollektivbandet The Polyphonic Spree medverkar på soundtracket och till deras "Light & Day" video används klipp från filmen, där alla skådespelares munnar ersatts med en ny sjungande sådan. Det ser mycket konstigt ut, men både videon och låten är bra.

Sist får vi en reklamfilm från företaget Lacuna, som är det som i filmen raderar folks minnen. I vilket sammanhang denna film figurerat vet jag inte.


TRE SAKER

1. Det tar nästan exakt 17 minuter innan förtexterna kommer igång. Ganska annorlunda.

2. Scenen när Joel jagar efter Clementine längs en gata som ständigt byter riktning är otroligt lurig och rent av mardrömsk.

3. Båda huvudrollsinnehavarna tycker mycket om filmen. Kate Winslet säger att det är hennes bästa skådespelarprestation och Jim Carrey menar att Joel är den karaktär han spelat som är mest lik honom själv när han inte är "på".


ANDERS JAKOBSON (2007-09-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2004
Bolag: Momentum
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Audio Commentary With Michel Gondry And Writer Charlie Kaufman, A Look Inside Eternal Sunshine Of The Spotless Mind Feature, A Conversation With Jim Carrey And Michel Gondry, Lacuna Inc Advertisement, Deleted Scenes, The Polyphonic Spree "Light And Day" Music Video
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA