James Bond möter Lasse Brandeby

FILMEN

"Bortspolad" är berättelsen om Roddy, en bortskämd societetsmus som gärna vill vara lite som James Bond. När hans familj åkt bort lever han som en kung. Han kör runt i leksaksbilar, lever lyx liv i dockhuset, spelar golf med Barbie och hennes vänner och så vidare. Detta ända tills han får besök av kloakråttan Sid. Roddy bestämmer sig dock för att lura Sid att låta sig spolas ner i toaletten och på så vis få bort honom från sitt hem.

Sid visar sig dock vara smartare än vad Roddy trott och det hela slutar istället med att det är Roddy som spolas ner i toaletten och vidare ner i kloakerna.

När Roddy befinner sig i kloakerna träffar han Rita och ljuv musik uppstår…efter ett tag. Roddy måste nämligen hjälpa Rita att få tillbaka en rubin som han hjälpt skurkarna att lägga vantarna på. Samtidigt vill han att Rita, som har en båt, ska hjälpa honom att komma hem igen.

Skurken i filmen är en padda som planerar att under pausen i en VM-fotbollsmatch dränka hela kloakstaden och sen ta herraväldet över kloakerna. I pausen passar nämligen alla fotbollsfansen på att gå på toaletten och när de sen spolar samtidigt är katastrofen ett faktum…om paddan får som han vill. Naturligtvis bestämmer sig Roddy för att stoppa honom.

"Bortspolad" är gjord av samma personer som skapat Wallace & Gromit och det syns. Animationen är mycket lik och har den där modellerastilen som Wallace & Gromit och även figurerna i "Flykten från Hönshuset" har. Det är alltså inte samma stil som till exempel "Monster House" eller "På andra sidan häcken" men det gör inget. Jag gillar "Bortspolad".

När det gäller rösterna bakom figurerna är det största namnet Ian McKellen som gör rösten som skurken The Toad, Kate Winslet gör rösten som Rita och Hugh Jackman är Roddy. Roligast är dock Jean Reno (från "Leon") som kungfugrodan Le Frog.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är som vanligt en hel del när det gäller filmer av den här typen. Vi får allt från att lära oss göra en snigel till bakom kulisserna-filmer till spel. Utgåvan är med andra ord fullmatad med extramaterial.

Personligen har jag kommit till det stadiet då jag förväntar mig mycket extramaterial när det gäller animerade filmer och jag kommer att bli djupt besviken den dagen jag får en film som inte har det.

"Bortspolad" gör dock ingen besviken, speciellt när det gäller sniglar. Här finns snigel-sångare, sniglar för utskrift, virtuella sniglar och snigel-mästerskap bara för att nämna några.


TRE SAKER

1. Jag kan inte låta bli att tycka att kloakråttan Sid är väldigt lik Lasse Brandeby…

2. I filmen ser man rätt ofta ett gäng sniglar som hela tiden sjunger. Otroligt sjukt men samtidigt otroligt roligt.

3. Det är rätt lustigt att man, för att få reda på vilka det är som gör de svenska rösterna, måste ge sig ut på nätet och söka. Det brukar ju stå på en stickers på omslaget eller liknande men inte här. Visserligen är det inte några superkändisar man anlitat men ändå… Rita görs av Nadja Weiss, Roddy görs av Fredde Granberg när han pratar och Andreas Nilsson när han sjunger. Mats Bergman gör Sid, Raymond Björling skurken Paddan och Fredrik Lycke Kung-Fu-grodan Le Quak.


HANS-ÅKE LILJA (2007-03-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Jukebox, Lär dig att bygga en snigel, Snigel-sångare, Rädda snigel, Sniglar för utskrift, Virtuella sniglar, Snigel-mästerskap och mycket mer!
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA