Från anonymt sex till twist-VM

FILMEN

Tidigt i "The List" etableras Ewan McGregors karaktär Jonathan McQuarry som en ensam, olycklig och kärlekskrank revisor. Han åker runt från företag till företag och går igenom deras bokföringar. Han är anställd på en av världens största firmor, men har inte ett skrivbord där eller och har aldrig träffat sin chef.

Allt detta berättar han för advokaten Wyatt Bose (Hugh Jackman) som är kvar sent en kväll när Jonathan jobbar med hans firmas papper. Wyatt framstår som en världsvan glidare med både mycket pengar och kvinnor, och när han bjuder in Jonathan till sin värld blir han snudd på en idol för den torre revisorn.

När de förväxlar sina mobiler börjar Jonathan få Wyatts samtal och inser snabbt att idolen är med i en exklusiv sexklubb där rika män och kvinnor på en hemlig lista träffas för anonymt sex enligt förbestämda regler. Jonathan finner sig snabbt i denna nya situation tills den dag han får träff med en kvinna (Michelle Williams) som han sett tidigare och då blivit blixtkär i. Plötsligt lämnar Jonathan listans regler för han vill ha något mer av denna drömkvinna. Men efter en träff försvinner hon mystiskt samtidigt som Jonathan blir nedslagen, och han sjunker djupt in i mysteriet kring listan och Wyatt Bose med fara för sitt eget liv.

För att ha inletts som en erotiskt laddad thriller glider "The List" vidare in i ett mysterium för att sluta i twist-VM och en allt mer osannolik upplösning. Faktum är att jag tappar sugen redan när Jonathan och Wyatt förväxlar sina telefoner, vilket man kunde lista ut redan när en av dem la sin telefon på det gemensamma bordet. Det är ett alldeles för billigt upplägg som faktiskt inte håller idag.

De tre huvudpersonerna som jag gillar i andra produktioner känns inte riktigt som de kommer till sin fulla rätt i den här filmen. Undantaget är kanske Michelle Williams, men för Ewan McGregor och Hugh Jackman är det inte helt optimala roller. Jag har svårt att säga varför, men å andra sidan kan rollprestationerna försämras lite av den lätt tunna och framför allt osannolika historien.

Ställer man inte för höga krav på en film så kan man säkert uppskatta den här thrillern, men jag har sett på pass mycket film vid det här laget att jag kan skilja bra från dåligt, och den här filmen faller i den senare kategorin utan att vara usel på något vis.


EXTRAMATERIALET

Ingenting. Den enda meny man har är ett val mellan att se filmen med Dolby Digital 5.1 eller DTS 5.1. Kändes lite originellt.


TRE SAKER

1. Originaltiteln på filmen är "Deception". Den "svenska" titeln var en arbetstitel. Även "The Tourist" var en arbetstitel på filmen.

2. Manusförfattaren Mark Bomback har två skräckfilmer och "Die Hard 4.0" bakom sig, medan regissören Marcel Langenegger debuterar med "The List".

3. Hugh Jackman har producerat filmen.


ANDERS JAKOBSON (2008-11-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA