Slutet är här, men blev det bra?

FILMEN

Den åttonde och sista säsongen av "Dexter" tar vid ungefär ett halvår efter att vi skildes i säsong sju. LaGuerta är död, Deb har slutat jobba för polisen och är nu en privatdetektiv, Batista har tagit över LaGuertas plats som chef och Jamie och Quinn är ett par. Vi får även lära känna Doktor Vogel, en ny karaktär som vet mer om Dexter än han skulle vilja, och Jacob Elway som är Debs boss.

Som vanligt kan man ta ut svängarna lite extra i en sista säsong av en serie och det gör man även här. Folk dör, nya hemligheter avslöjas och man känner hela tiden att slutet närmar sig. Men vi får även veta mer om Dexters förflutna. Det visar sig nämligen att Vogel hjälpte Harry att ta fram de riktlinjer som guidat Dexter hela hans liv. Och hon vet allt om honom. Medan Deb sjunker allt längre ner i sin depression över att ha dödat LaGuerta (hon dricker dessutom alldeles för mycket) jagar Dexter säsongens elaking som går under namnet The Surgeon. Namnet har han fått eftersom han mördar folk och skär ut små delar av deras hjärnor som han sen skickar till Vogel.

Mycket av säsongen blir en katt- och råtta-lek mellan å ena sidan Deb och Dexter och Vogel som man inte riktigt vet var man har. Är hon på deras sida? Är hon The Surgeon? Vad vill hon egentligen? Och å andra sidan mellan serien och tittaren. Hur ska serien sluta? Minsta lilla händelse får en att fundera på om det kommer påverka slutet eller om det bara är för att förvilla än mer? Och mitt i allt detta dyker dessutom Hannah upp igen...

Skådespelarna är som vanligt bra och jag är extra glad över att se Sean Patrick Flanery som Debs boss Elway. Det är kul att Hannah dyker upp igen, hon sätter extra krydda på tillvaron och det är kul att se henne och Deb interagera. De hatar båda varandra, men deras kärlek för Dexter gör att de ändå uppträder civiliserat. Charlotte Rampling är okej som Vogel. Det känns lite som om hon spelar över ibland men det funkar. Resten av skådespelarna är lika bra som vanligt och Michael C. Hall och Jennifer Carpenter är underbara som Dexter och Deb.

Säsong åtta av "Dexter" är långt ifrån den bästa. Hade det dessutom inte varit så att det var sista säsongen hade man nog upplevt den som ännu sämre. Och så kom då slutet till slut och här går meningarna isär. De flesta som jag hört håller med mig om att det är ett ovärdigt slut för Dexter. Ett slut som inte är trovärdigt, ett slut där Dexter agerar på ett sätt som han aldrig skulle göra. Jag är faktiskt villig att gå så långt som att säga att det slut vi får gör att åtminstone jag tycker sämre om hela serien. Det är tyvärr det man minns bäst och i och med att det inte är speciellt bra dras hela serien ner. Ett stort misslyckande, speciellt för en så bra serie som "Dexter" faktiskt är.


EXTRAMATERIALET

Fyra dokumentärer bjuds vi på. I en berättar Michael C. Hall hur det var att regissera "Dexter", i en får vi följa Debs utveckling från polis till mördare, i en får vi följa Dexter Morgans utveckling under alla åtta säsongerna och i en får vi höra mer om hur Dexter följt Harrys kod genom alla säsongerna.

Vi får även se hur man dubbar serien i Japan och Tyskland och som väntat ser det inte klokt ut. Speciellt dubbningen till japanska är svår att köpa.

Bra extramaterial och även om man i dokumentärerna har en helhetssyn som täcker in alla åtta säsongerna hade jag hoppats på något lite mer i den riktningen. Något där man gick igenom hela serien, mer än vad man gör nu.


TRE SAKER

1. Clyde Phillips var showrunner för "Dexter" fram till och med säsong fyra och här är det slutet han såg framför sig. Mycket bättre än det vi fick om ni frågar mig.

"In the very last scene of the series," Philips explained, "Dexter wakes up. And everybody is going to think, 'Oh, it was a dream.' And then the camera pulls back and back and back and then we realize, 'No, it's not a dream.' Dexter's opening his eyes and he's on the execution table at the Florida Penitentiary. They're just starting to administer the drugs and he looks out through the window to the observation gallery.

"And in the gallery are all the people that Dexter killed—including the Trinity Killer and the Ice Truck Killer (his brother Rudy), LaGuerta who he was responsible killing, Doakes who he's arguably responsible for, Rita, who he's arguably responsible for, Lila. All the big deaths, and also whoever the weekly episodic kills were. They are all there.

"That's what I envisioned for the ending of Dexter. That everything we've seen over the past eight seasons has happened in the several seconds from the time they start Dexter's execution to the time they finish the execution and he dies. Literally, his life flashed before his eyes as he was about to die. I think it would have been a great, epic, very satisfying conclusion."

2. Det har ryktats om några spinoffer men gissningsvis kommer dessa aldrig ske.

3. Att Deb svär visste vi sedan tidigare men visste ni att hon använder ordet "Fuck" 996 gånger under seriens alla åtta säsonger?


HANS-ÅKE LILJA (2014-07-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2014
Bolag: Paramount
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Featurette: From cop the killer, The evolution of Dexter Morgan, The code, Season 8 episode 2 - directed by Michael C Hall
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA