Effekterna bäst i framtidsdystopin

FILMEN

Vin Diesel är inte mycket till skådespelare. Han är en hårding, en klump med muskler, men samtidigt saknar han all den karisma som de actionskådisar han förväntas ersätta hade. Han är ingen Stallone, Schwarzenegger eller Willis, även om han framstår som en mix av allihop.

I den här dystopiska sci-fi-rullen spelar han en legosoldat som terroriststämplats av USA och nu bor i en rivningskåk i ett rufft område i "nya Serbien". Vi befinner oss kanske 50 år fram i tiden, eventuellt mer. Den enda ledtråd till tidpunkten vi får är en faktauppgift om att den sibiriska tigern dog ut 2017.

Toorop, som Diesels karaktär heter, får ett uppdrag att föra en mystisk flicka (Mélanie Thierry) från ett kloster i Kirgizistan till New York. En nunna (Michelle Yeoh) som fostrat flickan hela hennes liv följer också med. Toorop vet att resan i sig är fylld av faror, men det blir inte bättre av att folk försöker röva bort flickan gång på gång, samt att hon bara framstår som allt mer mystisk och omänsklig. För Toorop börjar uppdraget som en simpel fraktning från en plats till en annan, men när sanningen om flickan kommer fram blir allting mycket mer personligt.

Till filmens positiva sidor kan man räkna in de fina och spännande effekter som lagts till för att illustrera framtiden. Det är allt från otroligt högteknologiska lägenheter till ett New York som är totalt annonsstyrt, men samtidigt är det egentligen det enda riktigt positiva jag kan säga. Filmen är väl som actionfilm egentligen inte speciellt dålig, men samtidigt får jag en dålig känsla av den under hela tittningen. Det känns som historien plockats ihop från lite olika håll och helhetsupplevelsen är mest jobbig.

Det blir inte bättre av Vin Diesels stela skådespeleri och hans förväntade oneliners som bara känns tröttsamma.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. En anledning till att filmen blev som den blev är att manusförfattaren och regissören Mathieu Kassovitz fick hela inspelningen mördad av Fox som lade sig i alltihop.

2. Bland annat tvingade de honom att klippa ned filmen med 70 minuter (vilket i och för sig inte gjorde speciellt mycket i mitt tycke).

3. Det hela slutade med att filmen inte visades för amerikanska kritiker och att minimal promotion gjordes. Kassovitz kallade filmen öppet för "Ett dåligt avsnitt av '24'".


ANDERS JAKOBSON (2009-02-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA