En intressant idé som faller platt

FILMEN

En ung kvinna hittas styckad i sin lägenhet. Det blir startskottet för kommissarie Lassalles jakt efter en seriemördare som visar sig vara inte allt för olik honom själv. Lassalle har ett komplicerat liv och något som hänger över honom. Då han visas för första gången sitter han i en bil, drar han ner en rånarluva över ansiktet och trycker gasen i botten. Vad han än planerat att göra avbryts då samtalet om att ett mord begåtts kommer. Då Lassalle känns oberäknelig och osäker är i stället mördaren lugn och det är aldrig någon fråga om vart han står. Slutscenen vittnar dock om att de är väldigt lika varandra och Lassalle tvingas välja vem han vill vara.

"A Blind Man" har potentialen att vara riktigt spännande och tanken bakom historien kan gå riktigt djupt. Dock inträffar inget av detta. Det dröjer inte långt in i filmen förrän det avslöjas vem mördaren är. Faktum är att filmens titel och allt som går att läsa om filmen redan innan avslöjar detta innan filmen börjat. Med det förloras spänningen och den katt- och råtta-lek som tar fart blir ganska långtråkig. Djupet i historien infinner sig inte heller som det ska då karaktärerna genom hela filmen hålls ganska platta. De gör saker utan att jag som åskådare förstår varför. För att ge filmen lite extra krydda hade Lassalles och mördarens historier behövt vävas samman ännu mer.

Vid sidan av jakten efter en mördare ligger även en kärlekshistoria. Den tar dock inte så mycket plats som den kanske borde utan blir mer små inslag här och där för att fylla ut filmen något. Det känns lite som att filmskaparna i efterhand kommit på att det behövs något mer och därför lagt till dessa inslag. Dock är det nästan detta som gör att filmen blir lite av ett frågetecken och svår att förstå. I början av filmen finns det inget som pekar mot att det kommer utvecklas en kärlekshistoria och då det första hinten om detta kommer är det ganska överraskande. Mer karaktärsdrag och bättre skådespeleri hade troligtvis gjort detta bättre.

Trots sina brister finns det några delar som är riktigt intressanta. Ett exempel är då det andra offret dör. Något som verkar oskyldigt blir ett professionellt mord och spänningen ökar något då det inte är säkert vad som kommer hända. Man får aldrig se själva mordet, men det är ändå tydligt vad som hänt då man får höra det tillsammans med mördaren. På så sätt blir det en större effekt i och med att mördaren är blind. Snyggt och effektfullt som tråkigt nog inte följs upp.


EXTRAMATERIALET

Trailers för andra filmer inom samma genre, bland annat "Taken 2" av samma producent som till "Blind Man".


TRE SAKER

1. Lambert Wilson, som spelar den blinda mördaren Narvik, har tidigare synts i filmer som "Catwoman", "Sahara" och "Matrix Reloaded".

2. Producerad och skapad efter en idé av den kända franska producenten Luc Besson.

3. På baksidan av filmen står "In the kingdom of killers, the blind man is king" och syftar på att ingen misstänker den blinda. Dock tar det inte lång tid i filmen innan det är just den blinda som misstänks.


EMMA ÅKERLIND (2013-03-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA