Väluppdaterad klassiker

FILMEN

"Doktor Zhivago" från 1965 är väl vad man kallar en odiskutabel klassiker, så denna miniserie-remake från 2002 har en del att leva upp till. Lyckligtvis infriar filmen på de flesta plan de högt ställda förväntningarna, även om den aldrig överträffar originalet.

Handlingen utspelar sig före, under och efter den ryska revolutionen, och kretsar kring titelns doktor (Hans Matheson) och hans livs kärlek Lara (Keira Knightley). Det är en komplicerad kärlekshistoria, där de båda gifter sig på var sitt håll och sedan spenderar ett antal årtionden med att försöka få ihop det. Med tanke på storyns bakgrund är det lätt att förstå att detta på många sätt rör sig om en tragedi, där inget tyvärr blir riktigt som någon karaktär tänkt sig.

I ett episkt drama med karaktärsfokus är den viktigaste ingrediensen skådespeleriet, och det levererar verkligen i denna version. Matheson och Knightley funkar mycket bra, både i de scener de delar och de långa delar av berättelsen de spenderar åtskilda från varandra. Vassa insatser återfinns även bland birollerna, där bland andra Sam Neill som den osympatiske Komarovsky och Alexandra Maria Lara som Zjivagos olyckliga fru imponerar. Man når dock aldrig upp till Omar Sharifs, Julie Christies och Rod Steigers nivåer i originalet.

Jag måste klaga lite på det digitala fotot. Även om det för det mesta ser helt okej ut, dyker det upp scener som får lite av en hemmavideokaraktär, särskilt vid snabba panoreringar. Detta är helt acceptabelt i filmer med kontemporära historier, men i ett historiskt drama blir effekten klart störande.

Den klassiska tv-faktorn lyckas för det mesta hålla sig ur vägen, men det blir stundtals tydligt att man fuskat lite med de mest storslagna scenerna. Istället för att anställa massor av statister eller fixa det hela på digital väg, har man valt att då och då infoga dokumentärt svartvitt material från tidsepoken. Filmskaparna har jobbat på finurliga övergångar för att detta ska passa in mer eller mindre omärkbart, men resultatet är inte helt övertygande.

De små klagomålen till trots är detta en bra miniserie, som väl utnyttjar berättelsens många styrkor. För den som tycker den gamla filmatiseringen börjar kännas mossig, eller kanske aldrig ser en film inspelad före år 2000 är den ett utmärkt alternativ. Själv håller jag mig nog till originalet.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Musik används sparsamt, och samtidigt som det är skönt att man undvikit den enkla vägen att dränka hela produktionen i sentimentala stråkar, hade jag gärna hört mer, då de toner som finns är väldigt bra.

2. Medan alla övriga karaktärer åldras och blir gråhåriga tycks den unga fröken Lara förbli evigt ung. Fascinerande. Har Keira Knightley en klausul i sitt kontrakt som säger att hon inte får åldras på film?

3. Det blir lite skumt i en film som utspelas i Ryssland och där alla talar engelska, men där alla medverkande har olika accent. Vissa låter som brittiska kungligheter och vissa som om de nyss gått en snabbkurs i engelska på komvux i Vladivostok.


JOEL FORNBRANT (2007-12-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA