Rena fantasierna i en riktig skitfilm

FILMEN

Egentligen borde den här filmen kategoriseras som "surrealism" eller "science fiction" för verklighetsförankringen är minimal. Som ni förstår av titeln har den här filmen föregåtts av en etta som jag inte sett och endast skulle se om det skulle rädda världen från omedelbar undergång, men i den har den amerikanska tjejen Paige (Kam Heskin) förälskat sig i den danska prinsen Edvard (Luke Mably), med allt vad det innebar i problemväg och kulturkrockar.

Okej, om jag vore dansk skulle jag bli så enormt förbannad på filmmakarna för bilden av Danmark som skildras, inklusive danska traditioner och, ja - alltihop faktiskt, är rena fantasierna skapade av några som inte har koll, för de som har ännu mindre koll (= amerikaner som ser Danmark som ett "exotiskt" land någonstans på andra sidan jorden).

I den här filmen stundar bröllopet, för Edvard "måste" gifta sig innan han blir 23 då han automatiskt "blir kung". Visst funkar det så i Danmark, eller? I Norge, av alla ställen, sitter den urfattiga prins Albert (Jim Holt) i ett skruttigt torn och är förbannad och avundsjuk. Men han har hittat en paragraf i den danska lagen som säger att den danska prinsen måste gifta sig med en kunglighet. Därför stormar han in i det danska palatset med sin dotter Kirsten (Clemency Burton-Hill) som ju är lämplig för den kommande drottningrollen.

Det här ställer så klart till det för alla inblandade. Prins Edvard har inget intresse av Kirsten, men ställer sig tvekande till att ge upp sin rätt till tronen för att gifta sig med en "normal" människa. De nuvarande kungen och drottningen (David Fellowes och Maryam d'Abo) är sura på sin snikna norska kollega, och Kirsten sätter så många käppar i hjulen som det bara går för Paige, som med alla medel försöker bli så dansk som möjligt samtidigt som hon letar efter ett kryphål i lagen.

Storyn är lika tunn som den låter och det är ingen direkt överraskning att filmen gjordes direkt för DVD-marknaden. Jag blir som sagt mest förbannad av att se skräpet för det är enbart larvigt och så uppenbart osant. Skådespelarinsatserna är det inga direkta fel på och det blir faktiskt lite roligt när Paige och Kirsten försöker överträffa varandra i förträfflighet, men hur man än vrider och vänder på det är "Prinsen & jag 2" en riktig skitfilm.

Det är ju i och för sig lite intressant att se filmen med svenska ögon i och med att delar av upplägget går igen i det tilltänkta bröllopet mellan Victoria och "normala" Daniel, något som kungen - i alla fall enligt svenska medier - verkar oerhört tveksam till. Men det är bara marginellt intressant.

Som jag ser det hade man kunnat köpa den om 1) den hade utspelat sig i ett påhittat europeiskt land och inte i existerande Danmark, eller 2) om det faktiskt hade varit danska och norska skådespelare som faktiskt pratade de språk som de bör prata. Nu spelas alla kungliga roller av brittiska skådespelare som pratar därefter.

Men icke. Och gissa vad? Trean är under inspelning...


EXTRAMATERIALET

Tack och lov ingenting.


TRE SAKER

1. Filmen är till större delen inspelad i Tjeckien och skildrar det typiskt danska, som berg, katolska kyrkor, tjeckiska nummerplåtar och en och annan röd-vit-blå flagga...

2. Det talas faktiskt lite danska i filmen men man får anstränga sig duktigt för att identifiera språket.

3. Filmmakarna verkar inte inse vikten av monarkin i de monarkistiska länderna. När bröllopet slutligen blir av står det ett hundratal "danskar" utanför kyrkan och viftar med sina flaggor. Ett kungligt bröllop brukar vanligtvis dra lite mer folk än så...


ANDERS JAKOBSON (2008-05-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA