Den senaste adaptionen av många

FILMEN

Den 19/12 i år har det gått 167 år sedan Charles Dickens "En julsaga" publicerades för första gången, och den har filmats nästan lika många gånger. Den senaste i raden är gjord av Robert Zemeckis och när Zemeckis är i farten handlar det så klart om en så kallad "mocap"-film. Filmskaparen har ju totalt gått upp i brygga för denna teknik — motion capture — där man med speciella sensorer/kameror digitalt lagrar punkter från en skådespelares kropp och ansikte och skapar digitala figurer från dem.

Resultatet blir en verklighetstrogen animerad film som dock har en speciell artificiell känsla som jag inte riktigt är kompis med ännu. Å andra sidan öppnar tekniken upp för filmer där man visuellt kan göra precis vad som helst, vilket i detta fall går hand i hand med Dickens originalhistoria.

Alla bör ha sett någon variant av storyn tidigare. Ebenezer Scrooge är girig och gniden surgubbe som bara tänker på pengar och föraktar de som har det fattigt. När det vankar mot jul kan han inte alls förstå varför folk vill ha ledigt och han kan definitivt inte dela den glädje alla känner.

På självaste julafton blir han hemsökt av sin forna kollegas spöke som säger att Scrooge kommer att bli besökt av tre andar: Förgångna julars ande, Nuvarande julens ande och Kommande julars ande. Genom dessa får han ett rejält uppvaknande och inser att det liv han lever och den attityd han har inte kanske är den bästa.

Fram till andarna gör entré känns filmen lite långsam, men sen blir det banne mig fart och fläkt fram till eftertexterna. I både en och flera digitala roller kan man se Jim Carrey, Colin Firth, Gary Oldberg, Bob Hoskins och Fionnula Flanagan och visst bär de digitala karaktärerna drag av sina mänskliga skådespelare.

Med hjälp av munter musik och färgsprakande scener kommer julstämningen som ett julkort på posten, men jag har aldrig riktigt gillat "En julsaga" och är inte så där överdrivet road av "mocap"-filmer så filmen går inte riktigt hem hos mig. Självklart är det en bra gjord film på alla sätt och vis, men det kommer inte bli den film jag stoppar i spelaren varje vinter när jag vill ha lite julstämning.


EXTRAMATERIALET

I och med att motion capture-tekniken är så pass ny så måste man i varje "mocap"-films extramaterial förklara hur den fungerar och berätta vad en "T-pose" är. Så även här, om än i en töntigare inramning där en av skådespelarna fäller "roliga" kommentarer mellan informationen. Egentligen ingen ny information sedan Zemeckis senaste film "Beowulf", men något nytt hittar jag och det är ju Zemeckis med en till synes vanlig kamera kan "filma" i de datagenererade materialet. Otroligt häftigt och ytterligare ett exempel på att "mocap" i stort är den ultimata blandningen av gammal hederligt filmskapande och modern datateknik.

Man kan även följa med en av de yngre skådespelarna under en dag (sammanfattat i en och en halv minut), vilket mest går ut på att visa hur hon klär sig, sminkas, får på sig en kamerahjälm, spelar in och sedan blir av med all utrustning.

Vill man fördjupa sig ytterligare i hur filmen gjordes kan man slå på en picture-in-picture-funktion och se hela filmen så som skådespelare såg ut när de spelade in filmen och samtidigt höra ett kommentarspår av Zemeckis. Rätt kul att titta på faktiskt, men Zemeckis kommentarspår går mest ut på att han varannan minut påminner oss om att det är skådespelarnas mimik och gester vi ser i de digitala figurerna.

I övrigt finns det lite bortklippta scener som är långt från klara och sedan en interaktiv julkalender som jag dock inte ger speciellt mycket för.


TRE SAKER

1. För de som äger en 3D-tv och en 3D-blu-ray-spelare så finns möjligen att köpa en 3D-version av filmen.

2. Filmen ska enligt uppgifter vara väldigt trogen Dickens förlaga.

3. Disney har tidigare producerat två varianter av originalhistorien, "Musse Piggs julafton" (1983) och "Mupparnas julsaga" (1992). Fast redan 1947 gjorde man sin första koppling till Dickens historia när karaktären Farbror Joakim gjorde entré. Hans originalnamn är Scrooge McDuck eller Uncle Scrooge.


ANDERS JAKOBSON (2010-11-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Behind The Carol: The Full Motion Capture Experience — A Revealing Feature-Length Picture-In-Picture Viewing Mode Captures It All, Countdown To Christmas Interactive Calendar — 25 Days Of Holiday Surprises, Capturing Dickens: A Novel Retelling — Journey Through The Creative Process And See How This Time-Traveling, Holiday Ghost Story Came To Life, On Set With Sammi — A Kid’s Eye View Of An “Anything-But-Average” Day, Deleted Scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA