Utstuderat spel med mänskliga brickor

FILMEN

Så har jag då äntligen sett "Saw", drygt ett år efter att den släpptes på DVD… och vilken film det är. Jag gillade den från första början och den blev bara bättre ju längre tiden gick.

Som ni kanske vet handlar "Saw" om två människor som vaknar upp fastkedjade på en gammalt sunkig toalett. Mellan dom ligger ett lik. Ingen av dom kan minnas hur de hamnade där och båda hittar ett kassettband i fickan på vilket det står "PLAY ME".

Vad som sedan utspelar sig är ett mycket utstuderat spel där de två männen är brickor. Hur gärna vill de leva och till vilket pris…

Skådespelarinsatserna är mycket bra och handlingen är faktiskt ännu bättre. Så fort man tror att man klart för sig hur allt hänger ihop händer något som ställer till det. Det är egentligen inte förens i slutet man faktiskt vet säkert.

När jag ser "Saw" får jag lite samma känsla som när jag såg "Hostel". Inte för att det på något vis är samma film utan mer för att stämningen och det där lite "skitiga" sättet filmerna är inspelade.

På den utgåva jag sett fanns det två skivor och efter att jag sett filmen upptäckte jag att det på den andra skivan fanns en oklippt version av filmen, naturligtvis hade jag sett den klippta… Så, med andra ord var det bara att sätta sig och snabbspola igenom den oklippta för att se vad man missat. Jag kunde inte hitta något…

Efter lite letande på nätet fick jag tillslut fram att det inte skiljer mer än 8 sekunder mellan de två versionerna. Tydligen var det även vissa scener som gjorts mörkare och suddigare i den klippta för att man inte skulle se så mycket. Personligen tycker jag att det känns lite onödigt att skicka med båda versionerna om det inte skiljer mer. Det hade gott räckt med den oklippta.


EXTRAMATERIALET

Om filmen imponerade så gjorde tyvärr inte extramaterialet det. Dels fanns det den vanliga samlingen med trailers (som jag egentligen inte tycker ska räknas in som extramaterial då de inte har något med filmen i sig att göra) samt kommentarer.

Sen hade man även slängt in musikvideon till soundtracket till filmen. Även musikvideon fanns med i klippt och oklippta versioner samt att det fanns en "making of" för musikvideon. Även detta känns lite onödigt.

Det enda av värde bland extramaterialet var en bakom kulisserna kortis med titeln "Sawn off" som tyvärr var den ganska så kort (men intressant) och bilder på olika filmaffischer.


TRE SAKER

1. Extramaterialet: Lika dåligt som filmen var bra.

2. Handlingen: Totalt oförutsägbar (vilket var bra).

3. Filmens känsla: Suverän


HANS-ÅKE LILJA (2005-06-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2004
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1.85 Anamorfisk Widescreen
Extramaterial:
Kommentarer, Trailer, Musikvideo, "Making of music video", "Sawed off" och filmaffischer.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA