Inte originell men ändå underhållande

FILMEN

Vad kan man göra inom roadmovie-genren som inte gjorts tidigare? Tja, inte mycket om man tittar på "Life's a trip", men det hindrar inte filmen från att vara underhållande i alla fall.

Det är ingen originell historia - tre barndomskamrater har vuxit upp och insett att de blivit losers. Mark (John C. McGinley) blev aldrig den framgångsrika fotbollsspelare han hade talang att bli, utan är nu djupt nere i spelträsket till sin frus (Janet Jones) och sons oro. Billy (D.B. Sweeney) hade alla chanser att bli en rockstjärna men blev chaffis i stället och Jason (Paul Hipp) - den smartaste killen i klassen - blev butikssäljare utan någon större lycka bland det motsatta könet.

Men så förändras allt. Marks pappa (Pat Hingle) dör, Billy kommer på sin fru (Moira Kelly) med att vara otrogen och Jason vinner två biljetter till the College Football Championship Bowl i Florida, så de packar in sig själva och ordentliga mängder öl i Marks bil och sticker iväg på en roadtrip för att laga sina trasiga liv. Det blir en resa fylld av märkliga äventyr, grabbigt snack, självmordstankar, oväntade möten, bristningar och nytt tänk.

Ja, som sagt, ingen direkt originell historia. Vi har sett det tidigare, och "Life's a trip" har inget jag kan kalla unikt i sig. Men filmen är ändå underhållande. Den kategoriseras som en komedi men jag vill snarare kalla den en dramakomedi, eller möjligtvis en melankolisk komedi, för det är rätt tragiska typer vi har att göra med som ändå lyckas hitta halmstrån att gripa efter när de hamnar i nöd.

Skådespeleriet är bra med en fin, trovärdig kemi mellan de tre huvudpersonerna, speciellt i de många scenerna i bilen där de diskuterar allt från "krafslåtar" (de dåliga låtarna artister lägger in på sina album efter den riktigt bra låten för att inte slarva bort en medelbra låt) till klassiska "vad skulle du hellre göra, A eller B?"-scenarion.

Det är även kul att se John C. McGinley i en roll som skiljer sig ganska mycket från hans paradroll som Dr. Cox i "Scrubs". Ed Harris dyker upp i en liten biroll som enarmad tivoliarbetare med en del visdom innanför skjortan.

Som sagt en underhållande film med lite feel good-känsla.


EXTRAMATERIALET

Vi får två filmografier över D.B. Sweeney och Ed Harris samt trailers till filmen och några andra titlar. Inte mycket att hurra över alltså.


TRE SAKER

1. Den amerikanska originaltiteln är "Two tickets to paradise". Låten, som jag antar att filmen är döpt efter, är dock inte med i filmen.

2. D.B. Sweeney spelar inte bara Billy, han har även skrivit manus, regisserat och producerat filmen. Det är hans debut i de rollerna och en lyckad sådan. Filmen har nämligen kammat hem en hel radda priser från olika mindre filmfestivaler.

3. M.C. Gainey, känd från "Lost", klämmer ur sig den osexigaste synonymen på en kvinnobak jag hört: turd cutter... Yuk!


ANDERS JAKOBSON (2008-07-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: CCV
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Cast & crew, Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (1/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA