Viker inte en tum från originalet

FILMEN

Den första spinoffen från "CSI" utspelar sig i Miami och heter naturligtvis "CSI: Miami". Även om första säsongen inte är riktigt lika bra som originalet är det helt klart en bra serie. Huvudpersonen här är Horatio Caine spelad av den före detta "På Spaning i New York"-stjärnan David Caruso. Tyvärr är det nog så att ju längre säsong 1 rullar på desto mer klart står det att det är just Caruso som är seriens svaghet. I början är han helt OK men efter ett tag lägger han sig till med den fula ovanan att stå med ryggen mot den han pratar med och titta på dem över axeln. Detta är rätt otrevligt och ser framför allt rätt onaturligt och smått löjligt ut.

I de första 10 avsnitten delar Caruso huvudrollsplatsen med Kim Delaney (också hon från "På Spaning i New York") i rollen som Megan Donner. Tyvärr skrevs hon ut ur serien och försvann men någon konstig förklaring som lät ganska snabbkomponerad.

I övriga roller ser vi Emily Procter som Calleigh Duquesne (som tar över som seriens framstående kvinna efter Kims bortfall), Adam Rodriguez som Eric Delko (den unge lärjungen), Khandi Alexander som Alexx Woods (chefsobducenten) och Rory Cochrane som Tim Speedle (flickfavoriten). Alla roller känns igen om man sett originalet. Det är bara andra personer som spelar de olika karaktärerna.

Serien är dock väldigt trevlig och under säsongen får vi bekanta oss med karaktärerna lite mer. Vi får lite information om deras bakgrund och deras specialister belyses. Vi får bl.a. reda på att Horatio har en bror som jobbade "under cover" i knarkbranschen. Här får vi dock bara fragment av vad som hänt men jag antar att man kommer att spinna vidare på det i kommande säsonger.

Efter att ha sett säsongens sista avsnitt, som för övrigt är ett av de bästa, känns det som man inte var säker på att serien skulle leva vidare. Allt känns rätt uppklarat (förutom den delen med Horatios bror) och man skulle ha varit rätt nöjd om det nu varit så att serien inte återvänt. Nu fortsatte dock serien och är i dagsläget inne på säsong 4.


EXTRAMATERIALET

Nackdelen med boxen är väl att det inte finns något extramaterial med. Den amerikanska boxen har en del godsaker som man önskat skulle ha kommit med men som alltså inte gjorde det. Som tur är har man tänkt om och på säsong 2 finns extramaterial med.


TRE SAKER

1. Det är väldigt kul att se att samma karaktärer som finns i originalet även finns här. "CSI" är verkligen ett koncept som man inte viker en tum ifrån.

2. Som fans av "På Spaning i New York" vet så fick David Caruso sparken från den serien när framgången steg honom åt huvudet. Han ersattes av Jimmy Smiths och ryktet gör gällande att när han började trilskas även med "CSI"-gänget var det någon som satte upp ett foto av Smiths. Caruso lugnade snabbt ner sig…

3. Anledningen till att CBS skapade "CSI: Miami" var att man var övertygad om att någon skulle kopiera konceptet "CSI" och att man då ville vara först att göra det...


HANS-ÅKE LILJA (2006-03-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA