Edie Falcos storslagna comeback

FILMEN

"Nurse Jackie" är Edie Falcos nya serie efter "Sopranos" och i den spelar hon en helt annan karaktär än vi är vana att se. I "Nurse Jackie" spelar Falco en sjuksköterska med drogproblem istället för frun till en maffiaboss. Jackie har dessutom en affär med killen som har hand om all medicin på sjukhuset, trots att hon har både man och två döttrar. Hon bollar dock de två relationerna bra och endast hennes väninna doktor O’Hara vet detaljerna om hennes privatliv.

Serien påminner rätt mycket om "Cityakuten" även om formatet är 30 minutersavsnitt (23 ungefär när all reklam är bortplockad) istället för 60 minuters men annars är uppläggen rätt lika. Förutom Jackie träffar vi tidigare nämnda O’Hara som är läkare på sjukhuset, Zoey (Jackies sjuksysterelev), Mohammed "Mo-Mo" de la Cruz (Jackies homosexuelle kollega och vän), Eddie (Jackies älskare som dessutom är ansvarig för all medicin på sjukhuset, doktor Cooper (en arrogant läkare) och Gloria Akalitus (chef på sjukhuset). Förutom dessa fasta karaktärer dyker det naturligtvis upp en massa patienter som Jackie och de andra gör vad de kan för att hålla vid liv.

Jag gillade "Nurse Jackie" från första minuten. Serien är finurlig, rolig och dessutom rätt dramatisk emellanåt. Edie Falco är lysande som Jackie. Hon lyckas verkligen få henne att framstå som ytterst sympatisk och lätt att tycka om trots att hon knarkar, stjäl medicin från sjukhuset och är otrogen mot sin man. Men trots detta har hon ett gott hjärta och hon gör alltid allt hon kan för de som förtjänar det.

I USA är det TV-kanalen Showtime, som även producerat succéserien "Dexter" som ligger bakom serien. Säsongen har 12 avsnitt vilket gör att hela säsongen är kortare än fem och en halv timme, men trots detta känns varje avsnitt lagom långt och inte alls stressat. En röd tråd går igenom hela säsongen och det är tur att man vet att säsong två visas i USA just nu för första säsongen slutar minst sagt lite abrupt.

Det är också kul att se Falco i en något annorlunda roll mot vad vi är vana med att sen henne i "Sopranos". Visst finns det drag från Carmela i Jackie men för det mesta känns detta nytt. Det är bara att konstatera att Showtime lyckats igen och hoppas säsong två dyker upp i Sverige snart.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial tyvärr.


TRE SAKER

1. Jag gillar symboliken i omslaget.

2. "Nurse Jackie" är den femte serien där både Falco och Paul Schulze (Eddie) är med. De andra fyra är "Homicide: Life on the Street", "Oz", "The Sopranos" och "New York Undercover". I den sista var de dock inte med i samma avsnitt…

3. Ska man tro ryktena är det redan klart för en tredje säsong som i sådant fall får premiär i USA i februari 2011. Håll tummarna för att det stämmer.


HANS-ÅKE LILJA (2010-05-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA