Extramaterialet är bättre än filmen

FILMEN

Den första delen av den sista delen av "Twilightsagan" – "Breaking dawn", efter nästa film är det slut. Äntligen. Jag har recenserat alla delarna om Bella och Edward och jag har upprepande gånger tydligt påvisat att jag är fel målgrupp, jag är helt enkelt för gammal.

Men jag vet också att jag lika gärna kunde ha älskat filmerna trots min ålder, för i slutändan är ett personnummer inte avgörande för om du ska fastna för en film eller inte. Men jag kan inte låta bli att se på dessa filmer med kritiska genusglasögon som får jobba väldigt hårt då jag tycker att den menlösa Bella är den sämsta förebild du någonsin kan ge en ung tjej. Men först lite om handlingen.

Bella (Kristin Stewart) gifter sig med sin älskade Edward (Robert Pattinson). Ett bröllop som tas emot med blandade känslor av kärleksparets familj och vänner. Men nu blir det i alla fall så och trots att Jacob (Taylor Lautner) är tydlig med sin avsky inför vigseln så genomförs bröllopet och kärleksparet åker på bröllopsresa. Där utövas det sex hela tiden och Bella blir så klart gravid. Men exakt vad det är som växer inom henne vet man inte men Bella kommer förmodligen att dö om hon genomgår graviditeten som går oerhört snabbt då hon har en rejäl gravidmage redan efter några veckor. Nu handlar det om liv och död och både Edward och Jacob vill hjälpa Bella.

Det är väl i stort sett vad del ett handlar om och för fansen är nog den här filmen bland den bästa. Så mycket kärlek som vi får se mellan Bella och Edward har vi inte skådat tidigare och när de har sådant intensivt sex så att sängen går sönder kan jag gissa att de tonårsstinna tittarna dör en liten smula.

Men jag kan inte låta bli att bli så fruktansvärt irriterad på det mesta som sker i filmen. Bella lever helt för Edward och är beredd att offra allt för kärleken till honom, jag tycker att det är sjukt. Och det som gör mig allra mest irriterad i denna film är scenerna innan det är dags för bröllopsnatten. Då får vi se en nervös Bella som gärna drar ut lite på tiden för att slippa ta klivet till samlag. Men det som är så tydligt i boken, enligt de som har läst den, att hon är oerhört nervös. Det kommer bort i filmversionen. I stället får jag känslan att det är väldigt viktigt att vara toppenfräsch inför sex med sin älskade. Nyrakade ben får man inte glömma och se till att ha fina underkläder, tjejer. Det är ungefär vad som skriks ut och det blir jag rätt förbannad över. Det är tonåringar som är målpubliken och jag tycker inte att det här ger en schysst och rättvis bild om hur det bör vara i verkligheten.

Bellas graviditet är däremot riktigt snyggt gjord. Jag reagerar starkt på hur verklighetstroget det är och hur fantastiskt de har förvandlat henne. I extramaterialet får vi sedan veta hur man kommit fram till slutprodukten. Bellas förlossning är vidrig och ger mig illamående igen, men nu av en bättre anledning trots allt.

Hur illa jag än tycker om dessa filmer kommer jag på mig själv att tycka det är spännande i slutskedet. Och precis när det är som mest spännande så är delen så klart slut.


EXTRAMATERIALET

Det här är extramaterialet från himlen och som alla fans förmodligen älskar, för det gör nämligen jag. Att få veta så ingående hur saker och ting har gjorts under filmandets gång är fantastiskt. Jag inser att jag tycker extramaterialet är bättre än själva filmen då det är väldigt intressant att få ta del av flera visuella effekter och annat intressant som sker i samband med en filminspelning.

I en dokumentär i sex delar får vi ingående ta del av till exempel graviditeten, bröllopet och förlossningen. Riktigt bra. Till och med ingående information om de olika bröllopskläderna är en separat del.

Det var en hel del krångel under filminspelningen och vissa saker var tvungen att lösas. Till exempel fick en gräsmatta förvandlas till sandstrand och det blir tydligt hur mycket arbete det ligger bakom en långfilm. De hade mycket otur med vädret både i USA och Brasilien och allt det tekniska kring Wolf Pack är enormt häftigt. Vi får fejkade gratulationshälsningar som en bröllopsvideo till Bella och Edward och vi får mer ingående information om Jacobs liv.

Dessutom kan alla i "Team Jacob" eller "Team Edward" med ett snabbval på extramaterialet hoppa mellan de olika scenerna där killarna medverkar.

Men det är alla grejer kring Bellas förvandling som är absolut intressantast. Att se hur de har gjort för att göra henne så utmärglad med den docka de skapade och alla digitala effekter som krävdes. Riktigt snyggt!


TRE SAKER

1. Del ett och två spelades in parallellt vilket såklart krånglade till det lite för skådespelarna ibland då vissa saker ännu inte hade hänt i filmen även om de redan spelat in den scenen.

2. Bebisen som Bella föder är en riktig bebis i flera scener. En bebis som var insmord med sylt och färskost för att få den rätta känslan. Det resulterade i att bebisen tyckte att hen smakade väldigt gott när hen stoppade tummen i munnen.

3. Författaren Stephenie Meyer som ligger bakom "Twilight" är även producent av denna del.


MARIA EREMO (2012-04-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Tema: Vampyrer
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Audio commentary with director Bill Condon, 6-part documentary: A new beginning, The wedding, The honeymoon, The wolf pack, The pregnancy, The birth, Jacob's destiny, Bella and Edward's personal wedding video, Music videos: Bruno Mars - It will rain, Christina Perri - A thousand years, Iron & Wine - Fightless bird, American mouth, The Belle Brigade - I didn't mean it
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA