Överdrivet och underhållande

FILMEN

Det enda June Havens vill är att komma hem. Hon har varit och inhandlat reservdelar till en bil hon bygger och nu vill hon bara gå ombord på planet hem och bygga färdigt bilen och ge den till sin syster i bröllopspresent. I stället träffar hon Roy Miller, en agent som om man ska tro honom själv skyddar en ny sorts energikälla och dess uppfinnare. Hans chefer är dock av en annan åsikt. De anser att han stulit energikällan för att sälja den på svarta marknaden. June vet inte vem hon ska tro, men en sak är säker, inget blir sig likt efter att hon träffat Roy Miller.

Ena stunden kidnappar han henne för att i nästa droga henne för att sen påstå att han gjort allt för att rentvå henne. Göra henne ointressant för de som är ute efter honom. Han lyckas sådär. Hur som helst får June vara med om mer än hon någonsin trott varit möjligt, både på gott och ont.

Jag gillar "Knight and Day". Trots att den är en actionfilm från början till slut är den dessutom en parodi på allt vad filmer i den här genren handlar om. Det är slagsmål av sällan skådat slag, skottlossningar där kulorna viner, men på något sätt lyckas Miller klara sig oskadd medan han oskadliggör alla fiender på ett väldigt effektivt sätt. Det är biljakter där Miller befinner sig på, över och inne i bilen. Och om någon tycker att James Bond är expert på att charma kvinnor så är det ändå inget emot vad Roy Miller är.

Dock gör allt detta filmen riktigt underhållande och är man beredd att se den med glimten i ögat har man definitivt en trevlig stund framför sig. Kanske blir den lite långsam under andra halvan, men det är inget som stör så värst mycket. Därmed inte sagt att den kanske blivit ännu bättre om den kortats en kvart eller så.

Roy spelas utmärkt av Tom Cruise och June av Cameron Diaz som här gör en riktigt bra insats. Ofta tycker jag hon gör ett väldigt överdrivet intryck (och det gör hon även lite här) men den här gången spelar det inte så stor roll då hela filmen är rätt överdriven. Bra skådespelarinsatser, bra manus och en kul handling ger tillsammans en riktigt underhållande film med andra ord.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av lite smått och gott. Dels får vi se ett möte mellan gruppen Black Eyed Peas som gjort musiken till filmen och Tom Cruise och dels får vi se två specialkortfilmer som man spelat in på skoj... och som faktiskt är rätt roliga. I den ena trixar Tom och Cameron med en fotboll och i den andra åker Tom på stryk.

Vi får dessutom en dokumentär om filmen, en dokumentär om hur stuntsen i filmen gjordes och en trailer till filmen. Det känns som om man fått till en bra mix med lagom mycket i detta extramaterial.


TRE SAKER

1. Blu-ray-utgåvan av filmen är sju minuter längre än den versionen som gick på bio. Jag kan dock inte berätta vad som skiljer versionerna åt då jag naturligtvis valde att se den längre när jag såg den på blu-ray.

2. Chris Tucker, Adam Sandler och Gerard Butler var alla påtänkta för rollen som Roy Miller. Adam Sandler? Hur tänkte man här?

3. I en scen släpper Roy ner det batteri alla vill ha i en skål med is varpå det fräser ordentligt. Dock märktes inget av den värmen när han sekunden innan höll det i sin hand...


HANS-ÅKE LILJA (2011-01-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: FOX
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Wilder Knights and Crazier Days, Boston Days and Spanish Knights, Knight and "Someday": Featuring The Black Eyes Peas and Tom Cruise, Viral videos, Exclusive: Not your regular spy och Highlight: Excerpt from Wilder Knights and Crazier Days
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA