Skön inblick i en annorlunda värld

FILMEN

Om ni någonsin hört Pablo Francisco gör sin trailerröstbit är det i själva verket Don LaFontaine han imiterar. En vansinnigt produktiv man som blev Mr Trailer med hela världen, inte minst för alla gånger han inledde sina prator med frasen "In a world...". LaFontaine dog 2008, men figurerar i den här filmen som den legend han var. Det är nämligen en film satt i voiceovervärlden.

Lake Bell spelar röstcoachen Carol som gärna vill ge sig in i trailerbranschen, men aldrig fått chansen. Hon är dotter till Sam Sotto (Fred Melamed) som ser sig som LaFontaines jämlike, men han är inget bra stöd för sin dotter utan har en "det går aldrig"-mentalitet som han hela tiden yttrar. Han ser den unga Gustav Warren (Ken Marino) som sin naturliga efterföljare och motiverar honom. Dessutom avslutar Sam sin gästfrihet och slänger ut sin dotter för att i stället flytta ihop med sin unga flickvän.

I desperation flyttar Carol in hos sin syster Dani (Michaela Watkins) och hennes man Moe (Rob Corddry). Men så kommer ett genombrott. Carol lägger en temporär röst på en trailer och filmbolaget vill att den ska behållas, ett uppdrag hon snor helt framför näsan på den snopna Gustav. När en stor filmseriesatsning står för dörren som ska lanseras med en "In a world..."-trailer ställs Carol, Sam och Gustav mot varandra. Vem ska bli den nya trailerrösten?

Miljön filmen utspelar sig i måste jag säga är tämligen unik. Jag kan då inte minnas att jag sett någon film tidigare inom denna del av filmbranschen och skådespeleriet. När det dessutom görs på ett sådan sätt som i "In a World..." blir det bara lovord från min sida. Filmen är skriven och regisserad av Lake Bell och en bedårande skön komedi med stark verklighetsförankring och en allmänt genuin känsla. Då syftar jag på filmens familjedrama med en ignorant pappa och en systerkärlek som tar sig nya uttryck. Det är kanske inte en film jag kan identifiera mig med men som jag känner igen för att den just är så verklig.

Det kommer en film av det här slaget då och då. Kanske inte varje år, men vartannat. En sådan där film som man inte vill att den ska ta slut, som man skulle vilja att den var 90 timmar lång i stället för 90 minuter. En film som är rolig utan att anstränga sig, söt utan att bli sliskig och originell utan att balla ur.

I en värld (!) där filmer som "Meet the Spartans" tar upp onödig plats på alla sätt och vis är det motiverat att göra plats för det som är bra, så se "In a World..." genast!


EXTRAMATERIALET

Lake Bells kommentarspår sparar jag till en annan omgång, men det brukar alltid vara intressant att lyssna på filmskaparnas kommentarer.

Merparten av det bortklippta materialet består av fejkfilmer som syns på tv-skärmar och filmdukar under filmens gång, men det finns också ett par renodlade bortklippta scener samt en alternativ öppning på filmen som inte är så dum.

Ett collage av bloopers och allmänt trams under inspelningen finns även med samt specialgjorda promos där voiceoverbiten står i fokus.


TRE SAKER

1. Även om Sam Sotto är en osympatisk karaktär måste jag säga att Fred Melamed verkligen har perfekt mullrande basregister för trailerrösten.

2. Scenen där Carol ser sig tvungen att prata med bimboröst för att göra sig förstådd av en människa med just bimboröst är hur kul som helst.

3. Här är en liten kort dokumentär om legenden Don LaFontaine:ANDERS JAKOBSON (2014-09-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Commentary, Alternate opening sequence, Deleted scenes, In a World... promo trailers, Gag reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA