Shrek och sagofigurerna

FILMEN

Shrek är tillbaka. Den här gången för att finna en kung till Far far away. Det är när Fionas far avlider och Shrek utpekas som näst på tur som kung som han inser att han aldrig kommer att passa eller trivas i den rollen. Den enda som kan ta hans plats som kung är Fionas kusin, Artie. Det gäller bara för Shrek att övertala honom att han vill bli kung över Far far away, något som borde vara lätt eller hur?

Medan Shrek och hans vänner Åsnan och Mästerkatten i stövlarna ger sig av för att hämta hem Artie återvänder Drömprinsen, han från andra filmen som hoppades få gifta sig med Fiona och bli kung, till kungariket för att ta över det och göra sig själv till dess konung.

Till sin hjälp har han alla misslyckade sagofigurer som han kan hitta. Han har med sig en av de elaka styvsystrarna från "Askungen", han har med sig Kapten Krok från "Peter Pan" och han har med sig två elaka träd som jag misstänker är hämtade från "Sagan om ringen" även om de där inte var så värst elaka...

Med Shrek och gänget är borta försvaras staden av Fiona, hennes mor (som är en hejare på kungfu), Askungen, Snövit, Rapunzel och den andre av de elaka styvsystrarna. Det blir en hård kamp som slutar med att Drömprinsen vinner och allt hopp står till Shrek och han gäng.

De i sin tur får hjälp av en avdankad Merlin, trollkarlen som bland annat dyker upp i "Svärdet i stenen"-sagan. Han hjälper gänget tillbaka till Far far away men genom att göra det ställer han också till en del besvär för Mästerkatten och Åsnan.

Som vanligt levererat karaktärerna det man förväntar sig av dem. Shrek, Åsnan och Mästerkatten är återigen tillbaka med full fart och Mike Myers, Eddie Murphy och Antonio Banderas är lika bra som vanligt. De nya karaktärerna Merlin och Artie imponerar de också. Som Merlin hör vi Eric Idle och som Artie ser vi Justin Timberlake som återigen bevisar att han är så mycket mer än ett sött ansikte som kan sjunga bra.

"Shrek den tredje" handlar också mycket om barn. Åsnan och Draken har nu bildat familj och tillsammans fått ett gäng ungar. Problemet är bara att de är flygande åsnor som kan spruta eld… Även Shrek blir under filmens gång pappa och frågan är nu om det finns fler äventyr för Shrek? Jag hoppas det men vem vet, när man blivit pappa kan man ju inte bara dra runt med polarna och ha kul...eller? Ryktena går om att en fjärde film är på gång…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är digert… som vanligt med "Shrek"-filmerna. I den här utgåvan har man till och med stoppat med en extra disk med bara extramaterial på.

Dels får vi de vanliga dokumentärerna som avhandlar filmens tillkomst, karaktärernas röster och själva tekniken bakom allt. Alla dessa är kul att se och man förundras ständigt över vad det kan och faktiskt gör för att skapa filmen.

Vi får också en del borttagna scener och framför allt se hur diverse personer lägger fram idéer för delar av filmen. Dessa går till så att en massa bilder som beskriver den aktuella scenen sätts upp på en vägg. Skaparen av scenen går sen igenom den inför ett gäng människor som sen ska bestämma om den kommer med. Hysteriskt roligt att se hur personerna lever sig in när de berättar sin historia.

Men sen har man även slängt in en massa texter om karaktärerna, om skolan där Artie går, recept och diverse annat som man förmodligen aldrig kommer att titta på igen. För med handen på hjärtat, vem skulle komma på tanken att dra igång en DVD för att leta recept på färgad mjölk? Inte jag i alla fall.


TRE SAKER

1. Något som irriterade mig är att om man ser filmen med svensk text och med svenskt ljud så hör man en formulering och läser en annan. Det verkar inte som om det är samma person som översatt ljudmanuset och textningen. Dåligt!

2. Jag såg filmen delvis med svenskt ljud och jag måste säga att rösterna lät väldigt avslagna. Det fanns ingen glöd i dem… inte alls på samma sätt som det gjorde i de två första filmerna.

3. "Shrek den tredje" finns också som en singelutgåva som är lite billigare men utan extradisken. Jag tycker naturligtvis att man ska köpa dubbleutgåvan.


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Arties årsbok, Shreks föräldraguide, Bortklippta scener, Tekniken bakom Shrek, Shrek-mixer: Gör din egen film!, Merlins magiska kristallkula, Turneringar, En stor grön värld av sagor, Merlins gröna magibok, Det stora gröna galleriet, Åsnedansen.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA