Omdiskuterad duo i godkänd thriller

FILMEN

Två skådespelare som verkar irritera tittare gång på gång är Justin Timberlake och Ben Affleck. Timberlake för att han är en musikartist som blivit "skådespelare" och Affleck för att han anses vara träaktig och okarismatisk.

Jag tillhör dock de som har ett gott öga till båda två. Timberlake har övertygat i alla roller jag sett honom göra och Affleck må ha gjort en och annan dålig insats, men merparten av vad han gjort anser jag är bra, och speciellt nu på senare år när han visat att han är en regissör att lita på har han bara stärkt sina kort i min bok. I "Runner Runner" spelar dessa två omdiskuterade skådespelare mot varandra.

Filmen är en thriller som bottnar i spel och dobbel på nätet. Lyckligtvis är själva spelandet inte en bärande del av berättelsen så vi slipper mängder av scener där det ska klickas på laptops. Timberlake spelar Richie Furst, en Princestonstudent som tjänar lite pengar vid sidan av genom att värva andra studenter till spelsajter. Mer än så är det egentligen inte, men när andra studenter förlorar alla sina pengar blir Richie syndabocken. Han får strikta order om att avsluta sin verksamhet, annars blir han utsparkad. Richie som behöver pengarna för att kunna betala för sina studier satsar sina sista pengar på nätpoker och förlorar allt.

Sättet han förlorar på är inte normalt och genom att studera exakt vad som hänt anser han att han blivit lurad. I ett desperat försök att få sina pengar tillbaka reser han till Costa Rica där den svåråtkomliga onlinespelsmogulen Ivan Block (Affleck) håller sig undan. Richie lyckas få ett möte och lägger fram sina bevis, vilket leder till att Block tar in honom i organisationen. Richie finner snabbt sin plats i detta glamorösa liv där lönekontots saldo hela tiden växer, men snart inser han även priset han får betala, för Block har många fiender och en förmåga att spela folk exakt dit han vill ha dem.

Det här är en godkänd thriller. Varken Timberlake eller Affleck gör sina bästa roller i karriären, men gör sina roller bra. I sin helhet har filmen sin beskärda del av spänning och är snyggt filmad, men är inte tillräckligt originell för att bli något mer än just en godkänd thriller.


EXTRAMATERIALET

En drygt kvartslång dokumentär om onlinepoker finns med på blu-ray-utgåvan av filmen. Omslaget gör gällande att det är en "sneak peak", men menyn har inte med denna info och för min del känns det som en komplett, om än kort dokumentär. Så värst givande är den inte och det känns snarare som en vinklad making of till filmen än något separat.

Drygt tio minuter bortklippta scener finns med som det inte finns speciellt mycket att säga om.


TRE SAKER

1. De som är pokerspelare vet detta, men titeln "Runner Runner" syftar på en situation i Texas Hold'em där man behöver två bra kort i rad för att vinna. Möjligheterna till detta är enligt filmen "ungefär 4%".

2. Filmen är regisserad av Brad Furman som tidigare gjort "The Take" och "The Lincoln Lawyer".

3. Manuset skrev av duon Brian Koppelman och David Levien som har pokerfilmen "Rounders" i bagaget sedan tidigare.


ANDERS JAKOBSON (2014-03-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
House of Cards: The inside story of Online Poker, Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA