Pulshöjande pirataction utan träben

FILMEN

Tiden då "pirater" var svärdsvingande sjöbusar med ögonlapp, träben och krok är förbi. Tiden då ordet betydde illegalt kopierande människor på nätet är nästan också förbi. I dag handlar det kanske först och främst om kriminella ligor som kapar ont anande fraktskepp. Just somaliska pirater har figurerat i media under ett antal år nu och "Captain Phillips" handlar om sådana, och självklart även om titelns kapten som stod emot ända in i det sista.

Pulshöjande regissören Paul Greengrass ("The Bourne Supremacy", "United 93", "The Bourne Legacy" och "Green Zone") har sugit tag i historien och jobbat ned det runt 48 timmar lång verkliga dramat till en tajt och spännande tvåtimmarsfilm som definitivt får tittaren att kippa efter andan.

Tom Hanks spelar kapten Richard Phillips som ska lotsa fraktskeppet Maersk Alabama från Salalah i Oman till Mombasa, Kenya. Skeppet färdas över farliga vatten och Phillips ser till att säkra upp resan om något skulle hända. Och något händer. På radarn noteras två små båtar som jagar efter dem och Phillips går direkt in i skarpt läge. Genom några listiga manövrar lyckas de stoppa piratattacken, men redan nästa dag är det dags för en ny och den här gången lyckas piraterna inta skeppet, vilket är starten på ett rent helvete för kapten Phillips som ska gå betydligt längre än vad som borde vara psykiskt möjligt att uthärda.

Att bli utsatt för en attack av pirater och sedermera kidnappad av de samma är givetvis något som man som tittare har väldigt svårt att sätta sig in i. Det är en situation man absolut inte vill hamna i och själv hade jag rullat ihop mig i fosterställning efter fem sekunder, men det kurage som titelns hjälte visar upp är förstås något i hästväg.

Tom Hanks får ta fram sin enorma rutin och gör en riktigt bra insats, speciellt under filmens sista fem minuterna som är rena skolboksexemplet i trovärdigt agerande, men det är framför allt de fyra somalienfödda skådespelarna, alla utan några tidigare filmer på sina IMDB-cv:s, som ger filmen dess verkliga och genuina skimmer. Det är starka insatser överlag, vilket gör "Captain Philllips" till en mycket sevärd film.


EXTRAMATERIALET

Utöver ett kommentarspår av Paul Greengrass finns det en nästan timslång dokumentär som avhandlar både bakgrundshistorien där verklighetens Richard Phillips intervjuas och själva inspelningen som skedde på ett systerskepp till Maersk Alabama och ute till havs, om än strax utanför Malta och inte i piratvatten.

Mycket handlar om Greengrass process med många repetitioner innan kamerorna börjar rulla och långa tagningar med multipla kameror. Lite utrymme för oväntad improvisation, men ändå väl förborgat i manuset. Spännande att se.

Det blir även en del fokus på de fyra somalierna och hur de först mötte sina motspelare i den scen som skildrar hur piraterna intar bryggan, allt för realismens skull. Precis som min favoritscen - ovan nämnd som filmens sista fem minuter - som skapades på plats utan att vara inskriven i manus. Det blir sammantaget en intressant inblick i filmskapandet.


TRE SAKER

1. Filmen bygger på den bok Richard Phillips skrev efter incidenten.

2. Fjorton månader efter piratattacken var Phillips tillbaka till havs. Det är strongt!

3. Filmen nominerades till sex Oscars, bland annat för bästa film men glädjande nog uppmärksammades Barkhad Abdi som spelar piraternas ledare i kategorin bästa manliga biroll. Dock blev det inga vinster för filmen.


ANDERS JAKOBSON (2014-03-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarer, Capturing Captain Phillips
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA