Den magiska blåsningen

FILMEN

Heist-filmer är alltid underhållande och när genren kombineras med magi och illusioner blir det riktigt spännande. "Now You See Me" är en rejäl actionthriller med komiska undertoner som ger fartfylld underhållning nästan hela vägen. Nästan hela vägen, alltså. Jag återkommer till det.

Fyra magiker och bondfångare bjuds in till en New York-adress via Tarotkort som på något magiskt sätt hamnat i deras ägo utan att de lagt märke till det. Daniel (Jesse Eisenberg), Merritt (Woody Harrelson), Henley (Isla Fisher) och Jack (Dave Franco) möts dock inte av någon person utan ett till synes tomt rum, men som visar sig innehålla hemligheter - och instruktioner.

Ett år senare går kvartetten under namnet The Four Horsemen och har satt upp en gigantisk show i Las Vegas som avslutas med att de rånar en bank i Paris samtidigt. Hur gick det till? Polisen med FBI-agenten Rhodes (Mark Ruffalo) i spetsen vet ingenting och trots att han får hjälp av Interpolagenten Dray (Mélanie Laurent) och Thaddeus Bradley (Morgan Freeman) som är expert på att avslöja magiska trick, lyckas de inte få fram bevis för att sätta dit The Four Horsemen för rånet. Kvartetten fortsätter med nästa show och blåsning och polisen ligger hela tiden steget efter. Vem ligger egentligen bakom dessa avancerade kupper?

Den frågan får sitt svar i en ganska illa utförd twist i slutet av filmen, som tyvärr blir en lite avslagen final på en i övrigt riktigt bra film. Det är inget som sänker hela filmen, men det känns ändå som en sten i skon tio meter innan målsnöret.

Annars gillar jag verkligen känslan och tempot i filmen. Det är lite som "Ocean's Eleven" med Joe Labero i alla roller, men det är riktigt läckert och snyggt gjort. Man kan möjligtvis göra en vag jämförelse med Christopher Nolans "The Prestige" som dock är en både smartare och mer seriös film. Men gillar man eleganta trick och blåsningar bör man gilla "Now You See Me".


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Michael Caine gör en roll i filmen, vilket också gör det enkelt att jämföra med "The Prestige". Caine lyckades somna i sin loge under en inspelningsdag och i och med att alla andra trodde att han hade gått, fick han tillbringa hela natten inlåst.

2. Regissören Louis Leterrier har tidigare bland annat gjort "The Incredible Hulk" och "Clash of the Titans".

3. Bioversionen av filmen innehöll en liten bonusscen en bit in i eftertexterna som egentligen inte säger någonting, men möjligen kan ses som en liten teaser till en uppföljare. "Now You See Me 2" finns på IMDB redan utan någon direkt information. Bonusscenen är inte med på denna DVD.


ANDERS JAKOBSON (2013-11-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Letterbox 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA