Fyrkantig kung-fu med fart och fantasi

FILMEN

Samarbetet mellan Lego och Warner har nu resulterat i tre lyckade långfilmer som gemensamt har fantasifyllda världar, ett jäkla bra driv i tempot och en ton som passar både unga som vuxna. Från starten med "The Lego Movie" via "The Lego Batman Movie" landar vi nu i "The Lego Ninjago Movie" som baseras på byggklosserien Lego Ninjago som givetvis har sin egen mytologi med spel, tv-serier, böcker och hela konkarongen. Serien lanserades 2011 som en fortsättning på en äldre Lego Ninja-serie från slutet av 90-talet, men eftersom jag är tolvtusen år gammal har jag ingen som helst relation till dessa förhållandevis moderna Lego-serier.

Dock spelar det ingen roll för möjligheterna att hänga med i spelfilmen som dessutom, enligt min research, inte riktigt följer samma story som etablerats i tv-serien. Hur som helst: Likt "The Lego Movie" ringas filmens story in av en live-action-ram där en liten pojke kliver in i en pryttelbutik fylld av asiatiska och orientaliska artefakter där ägaren (Jackie Chan) börjar berätta historien om krigaren Lloyd och legenden om Ninjago.

Ninjago är en modern stad med mycket liv och rörelse, men ibland lite för mycket liv och rörelse då en krigsherre vid namn Garmadon (Justin Theroux) regelbundet attackerar staden för att förgöra den. Lyckligtvis finns det ett litet team av hemliga ninjor med olika egenskaper som med hjälp av imponerande mecha-robotar slåss mot Garmadon. De fem ninjorna är stora hjältar och deras ledare, de gröna ninjan, är speciellt uppskattad. Bakom masken döljer sig dock Ninjagos mest hatade tonåring, Lloyd Garmadon (Dave Franco), son till den onda lord Garmadon. Lloyd blev lämnad av sin pappa när han var en baby och bristen på en fadersgestalt är tydlig, trots att Lloyd och hans kollegor blivit tränade av Lloyds farbror Master Wu (Jackie Chan).

I en fajt mot Garmadon använder Lloyd ett vapen som inte är speciellt effektfullt mot krigsherren. Däremot attraherar vapnet ett gigantiskt monster som attackerar och förstör Ninjago och för att hitta det vapen som kan stoppa monstret tvingas Lloyd och hans ninjor att samarbeta med Garmadon, vilket blir ett sätt för far och son att - kanske - hitta tillbaka till varandra.

Som jag skrev först i recensionen har filmen samma stil och känsla som de tidigare och det är gott om roliga skämt som nästan tenderar att bli lite meta-betonade, vilket jag enbart tycker är positivt. Det är som om filmen är medveten om att den är en komedi och även inom vilka ramar den måste hålla sig. Svårt att förklara, men jag tycker att det är kul. Sen är den, trots Lego-begränsningen, fantasifylld och läcker där allt vi ser ska vara byggbart med Legobitar.

Jag var lite orolig för att "The Lego Ninjago Movie" skulle vara grundad i en massa förkunskaper som skulle begränsa tillgängligheten för tittaren, men så var det inte och det blir 100 roliga och snygga minuter.

3D-VERSION

"The Lego Ninjago Movie" är en film som lutar sig tungt mot detaljerade miljöer, oavsett om det handlar om myllret i staden eller de natursköna områdena utanför den. 3D:n tillför helt klart någonting till helheten och upplevelsen blir ännu snyggare.


EXTRAMATERIALET

Tittar man snabbt på huvudrubrikerna i vår faktaruta ser det inte ut som det är överdrivet mycket extramaterial, men under nästan varenda rubrik finns det gott om saker att klicka på och att ta sig igenom alltihop tar sin ordentliga stund.

Något som förvånar mig är hur mycket färdiganimerat bonusmaterial som finns, som fejkade outtakes och rena intervjufilmer. Av det jag snappat upp kring hantverket när det handlar om animerade filmer så är det sällan något som är gjort i en handvändning.

Nåväl, sammantaget finns det mesta om hur filmen kom till samlat här med en del detaljerade tittar på hur martial arts-sekvenserna koreograferades fram av Jackie Chans team, precis som renodlade inslag om själva berättelsen och karaktärerna.

Dessutom mängder av småklipp med allt från fanfilmer till fullskaliga kortfilmen "The Master" (som även var med i bonusmaterialet till "The Lego Batman Movie"), musikvideos och ja, allt möjligt. Även ett kommentarspår går att trycka igång.


TRE SAKER

1. Jag blir positivt överraskad av Justin Theroux insats som skurken Garmadon. Dels för att jag inte hört honom som röstskådespelare tidigare och dels för att jag inte uppfattat honom som en komisk skådespelare. Han låter lite som en mix av Will Arnett och Michael Keaton.

2. Lloyds ninjakompisar är Cole (Fred Armisen), Jay (Kumail Nanjiani), Kai (Michael Peña), Nya (Abbi Jacobson) och Zane (Zach Woods). Det framgår av extramaterialet att delar av filmen spelades in med samtliga röstskådespelare i samma rum för att få en bra dynamik i dialogerna.

3. Nästa Lego/Warner-film blir en uppföljare till "The Lego Movie".


ANDERS JAKOBSON (2018-02-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2018
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Featurettes, Mini Movies, Music Videos, Deleted Scenes, Gimme Some Outtakes!, Promotional Material, Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (5/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA