En dokumentär för vems skull?

FILMEN

Kalla mig gärna cynisk men jag tycker att dokumentären om den lille Hoa, som fick ansiktet förstört när hans granne försökte desarmera en gammal bomb för att kunna sälja järnskrotet, känns falsk. Det hela börjar med att affärsmannen Göran Arvinius tar så illa vid sig när ett reportage om Hoa visas på TV här i Sverige att han bestämmer sig för att göra något åt saken.

Efter fyra års kamp får han Hoa till USA och en specialist där som opererar honom och sliter hund för att rätta till hans ansikte. Han får också hjälp av en amerikansk familj samt en svensk präst som gör allt de kan för att hjälpa honom få tillbaka sitt ansikte.

Tyvärr så känns det hela lite för tillrättalagt och även om de tveklöst hjälper Hoa känns det nästan lite som om de gör det mer för egen vinning än för Hoas skull. Göran känns nästan som om han vill ta över papparollen för Hoa och det är mer än en gång som den riktiga pappan får stå undan för att Göran ska få leka pappa åt Hoa.

Nu ska jag dock inte uttala mig om personers anledningar till att göra det de gör men det går inte att bortse från att Hoas pappa i vissa situationer ser rätt undanskuffad ut. Det går heller inte att undvika att se hur Hoa och hans situation visas upp för diverse tidningar i USA, lite som ett spektakel och jag törs nästan lova att Görans och de andra välgörarnas namn dyker upp både en och två gånger i dessa artiklar.

Dessutom får man ibland känslan av att Hoa i efterhand kanske ändå skulle valt att inte gå igenom allt han går igenom om han fick chansen att göra om allt. För förutom den känslomässig bergodalbanan det är ser han i slutändan ändå inte så mycket bättre ut…


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Den svenske prästen som finns med skrämmer mig mer än han inger mig hopp…

2. Allt det som händer påverkar Hoa och hans tvillingbrors relation markant. När Hoa kommer tillbaka från nästan ett år i USA har de oundvikligt glidit ifrån varandra.

3. När USA:s dåvarande president Bill Clinton dyker upp blir det bara för mycket. Det känns inte alls äkta utan mer tillrättalagt än någonsin.


HANS-ÅKE LILJA (2009-04-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Scanbox
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (9/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA