Barnsligt och vuxet självmedvetet samtidigt

FILMEN

Kombinationen DC Comics, Warner och Lego fortsätter att pressa ut originalfilmer med "Justice League". Det här är - lite beroende på hur man räknar - den tredje filmen med gänget där den första var "Justice League vs. Bizarro League" och den andra var "Justice League - Attack of the Legion of Doom!" som jag inte sett. Nya filmen är precis som sin närmaste föregångare runt 78 minuter lång, till skillnad från första filmen som var 46 minuter, och jag måste säga att 78 minuter kan vara lite för långt. Kanske skulle en timme blankt vara den optimala längden?

Hur som helst: De här filmerna lyckas på något märkligt sätt vara både duktigt barnsliga och vuxet självmedvetna på samma gång. Jag tycker att det förra är lite besvärande men det andra är underhållande och skönt nostalgiskt eftersom det grävs överallt i DC-världen, vilket bevisas när jag i den här filmen återser några obskyra figurer jag inte tänkt på på över 20 år...

Filmen handlar om att roboten med universums bästa artificiella intelligens, Brainiac, fått för sig att han ska samla på världar och genom att använda en krympstråle minskas planeten så den ryms i en glasflaska med kork. Mint condition ska det vara! Men nu saknas det en planet för att samlingen ska bli komplett, och det är så klart Jorden. Men Justice League, den här gången representerade av Superman, Batman, Wonder Woman, The Flash, The Green Lantern och Cyborg, är på sin vakt och lyckas avvärja den första attacken, men under den andra öppnas en tidsreva och Superman, Wonder Woman och The Green Lantern försvinner spårlöst - i tiden.

Batman och The Flash skruvar om Batmobilen till en tidsmaskin och lyckas spåra de försvunna kompisarna, medan Cyborg tar hjälp av Supergirl för att hålla kontroll på Jorden. Det är när Batman lokaliserar Superman i framtiden som det blir nostalgiskt för mig. Han tar nämligen hjälp av några medlemmar ur det gäng som i Sverige hette "Rymdens hjältar", här specifikt Saturnusflickan, Blixtpojken och Kosmospojken. Det är som sagt väldigt länge sedan jag tänkte på dessa figurer och det triggar igång något djupt inne i mig.

Det är småkul, men det är ju uppenbart främst gjort för barn. Det gör att 78 minuter som tidigare sagt blir lite långt även om den svarta humorn med tydliga passningar till de vuxna tittarna så klart piggar upp.


EXTRAMATERIALET

Ren utfyllnad tyvärr - ett par minuter som varvar bilder ur filmen med lite tidiga animationer och nya repliker som ska ge det någon sorts "blooperskänsla". Rätt meningslöst och inte roligt.


TRE SAKER

1. Det är kul att skaparna gjort så specifika personlighetsdrag till hjältarna. Superman är bror duktig medan Batman är den seriösa organisatören. The Flash är en speedad skämtare medan Cyborg är lite blåst... Och så vidare. Det är kul!

2. DC-skurken Vandal Savage figurerar som hastigast. Det är ju lite roligt, i och med att han är den huvudsakliga skurken i den senaste tv-serien i DC:s "Arrowerse" - "Legends of Tomorrow".

3. "Rymdens hjältar" (på engelska "Legion of Super-Heroes") var en samling superhjältar från framtiden som letade upp Stålpojken och bildade ett gäng med honom. På engelska hade karaktärerna namn med "Kid", "Boy", "Girl", "Lad", "Lass" och så vidare, som på svenska inte riktigt fick samma variation. I dag känns karaktärsnamn som Kameleontpojken, Osynlige pojken, Miniatyrflickan, Jättepojken, Stjärnpojken, Dubbelflickan/Trillingflickan, Solpojken, Studspojken, Fantomflickan, Ultrapojken, Elementpojken, Viktflickan och Drömflickan som rena parodierna och nästan pinsamt upprepande.


ANDERS JAKOBSON (2016-03-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Home Video
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
The Justice League: Caught on Camera
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA