Vackert, berörande och annorlunda

FILMEN

Den som tror att Zac Efron bara är "High School Musical" får helt klart tänka om. Jag tror lätt att vi kommer att få se mer av honom i dramer framöver för huvudrollen i "Charlie St. Cloud" gör han ruggigt bra.

Charlie (Efron) är en lovande ung man som precis tagit examen. Efter sommaren ska han läsa vidare tack vare sitt seglarstipendium. Charlie lever tillsammans med sin mamma (Kim Basinger) och sin lillebror Sam (Charlie Tahan). Charlie och Sam är bästa vänner och både seglar, spelar baseball och gör massa annat tillsammans. De är som ler och långhalm trots att det skiljer ganska många år mellan dem. Pappan är försvunnen ur bilden och Charlie lovar sin lillebror att aldrig lämna honom. På examenskvällen är bröderna med om en våldsam bilolycka och Sam omkommer. Charlie dör en stund men återupplivas av ambulanskillen Florio (Ray Liotta).

Sommaren blir inte alls som Charlie hade tänkt sig och inte heller de kommande fem åren. Charlie stannar kvar på hemorten och struntar i skolan. I stället arbetar han på kyrkogården och varje kväll träffar han sin lillebror i skogen för att öva baseball. Charlie kan nämligen se människor som ännu inte gått över till andra sidan, som lever i en mellanvärld. Det gör han tack vare att han själv var död under en kort stund. Medan Charlie lever kvar i det förflutna, där han lovade att aldrig svika sin bror, håller livet på att rinna ifrån honom. En dag kommer Tess (Amanda Crew) in i hans liv igen. Paret var klasskamrater i skolan och Tess är även hon en seglarmänniska. Charlie som inte varit ute i en segelbåt sedan bilolyckan för fem år sedan börjar helt plötsligt att fundera på vad livet egentligen handlar om. Frågan är bara om Tess kan få honom att värdesätta sitt eget liv i stället för att leva kvar i det förflutna.

Det här är en annorlunda story, om man inte har sett "Rapport till himlen" förstås. Då är allt självklart. "Charlie St. Cloud" är en mycket vacker film med otroliga miljöer. Fotot är oerhört bedårande och flera gånger slås jag av just det. Relationen mellan de båda bröderna är genuint äkta och därför blir storyn också väldigt sorglig och vacker på flera vis.

Filmen tar en annorlunda vändning och det är just det som gör den mer speciell än ett vanligt drama där någon dör och de som är kvar i livet inte kan fortsätta leva sitt liv. En film med bra skådespelare, bra manus och vackert foto gör det mesta. Och som sagt, Zac Efron hoppas jag att vi får se mer av framöver.


EXTRAMATERIALET

Visst hade man kunnat behålla några av de borttagna scenerna, men för helheten gjorde de varken från eller till. Pluspoäng att extramaterialet är ordentligt textat, vilket inte alltid är fallet.

En bakom kulisserna-film på inspelningsplatsen i Vancouver låter oss följa med bland skådespelare och regissör. Lagom avslappnat där intervjuer varvas med trams bland skådespelarna. Kul, intressant och lagom lättsmält.

Extra fokus på Zac Efron, både från de andra skådespelarna men också att Efron får prata om sina motspelare. Det är idel lovord från alla håll.

"The in-between world" låter oss få veta hur författaren till boken har tänkt med biten att Charlie kan se människor som ännu inte gått över till andra sidan. Intressant visst, men när författaren Ben Sherwood får det att låta som att han är nyskapande kan jag inte annat än le och tänka på "Rapport till himlen" av Ulf Malmros från 1994.


TRE SAKER

1. Filmen är inspelad i Vancouver, vilket är ganska vanligt när man är ute efter just de här miljöerna då Vancouver har det mesta att erbjuda i landskapsväg.

2. Filmen är baserad på den bästsäljande novellen "Om liv och död för Charlie St. Cloud" av Ben Sherwood.

3. Kim Basinger medverkar oerhört lite och därför är det extra roligt att man promotar henne ganska starkt på filmens baksida.


MARIA EREMO (2011-04-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes. On location with Zac Efron. Zac Efron, leading man. The in-between world. Feature Commentary with director Burr Steers.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA