Endast för de som inte är kräsna

FILMEN

Man ska kanske inte bedöma en animerad film efter vilka skådespelare som lånat ut sina röster, men det har faktiskt en viss betydelse för helhetsintrycket. "Haja läget! 2" stoltserar med Andy Dick, Fran Drescher, Jamie Kennedy och Rob Schneider och när de är de största namnen i rollistan vet man att det inte är den dyraste Hollywoodproduktionen det handlar om. Det är det inte heller - filmen är signerad koreanska WonderWorld Studios och amerikanska Animation Picture Company, som inte har några digra meritlistor. De senare ligger bland annat bakom "Gustaf"-filmerna, men så mycket mer än så är det inte.

Tyvärr märks det så himla väl när de här mindre aktörerna gör animerade filmer. Det är inte lika välskrivet, lika välanimerat och inte ens i närheten av lika bra som när jättarna gör filmer. Det är väl i och för sig inte konstigare än när man jämför vanliga spelfilmer från mindre bolag med de som har rejäla resurser.

Den här filmen har föregåtts av en etta som jag inte sett, men det görs referenser till den så pass mycket att jag förstår vad den gick ut på, nämligen att den lilla oranga fisken Pi lyckades bevisa att även en liten fisk kan slåss mot en stor haj och vinna. Den här filmen går ut på att hajen Troy (Donal Logue) vill hämnas på Pi (Drake Bell) som då måste träna upp de andra fiskarna i revet till att bli lika bra krigare som han är, vilket inte går så bra. En mindre haj (Jamie Kennedy) spelar ett litet dubbelspel i båda lägren, men ska visa sig ha stor betydelse för upplösningen.

När jag kollade upp den första filmen såg jag en kommentar som menade att den var en menlös kopia på både "Hitta Nemo" och "Hajar som hajar", och just "Hitta Nemo" är det väldigt svårt att inte dra referenser till. Det är ungefär samma miljöer, snarlika karaktärer och samma djur, men givetvis inte alls lika bra. Just inom den animerade filmvärlden tycker jag det är extra känsligt när det gäller att göra filmer som liknar andra och när man inte under några omständigheter lyckas matcha förebilderna, blir det smått patetiskt och lite pinsamt. Addera sedan en småtrist story (som utan att jag sett ettan misstänker är snarlik sin föregångare), b-aktiga skämt och ett ansträngt skådespel som mer hör hemma i massproducerade barnprogram än i riktiga filmer, så resulterar det i att "Haja läget! 2" inte är en överdrivet bra film.

Men är man mindre kräsen så är filmen möjligen godkänd.

3D-VERSION

3D:n är inte speciellt effektfull och jag sitter emellanåt och "letar" efter 3D:n i bilderna. I jämförelse med den oerhört välgjorda 3D:n i "Hitta Nemo" är detta ett skämt, vilket i grund och botten kan ha att göra med att animationen i sin helhet har lite brister. Det saknas skuggor, ljus och detaljer, och framstår mest som rörliga figurer mot en målad, fast bakgrund.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I revet finns en kompakt liten fisk med tre ögon, inte alls olik "Blinky" i "The Simpsons".

2. Några av röstskådespelarna går igen från den första filmen, men vissa roller har bytts ut. Till exempel gjorde Freddie Prinze Jr. och Evan Rachel Wood huvudrollerna som Pi och Cordelia i ettan, och John Rhys-Davies och R. Lee Ermey gjorde några röster. Lite större namn än i denna film.

3. Det finns ingen textning till filmen och vill man få engelskt tal får man trycka lite på audioknappen då det i princip inte finns någon meny på skivan.


ANDERS JAKOBSON (2013-05-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA