En svag och billig uppföljare

FILMEN

Med tanke på "Lejonkungens" enorma framgång är det lite märkligt att man inte satsade på att göra en uppföljare på bio. "Lejonkungen 2: Simbas skatt" gjordes nämligen direkt för hemmamarknaden och det märks på ganska många sätt.

Jag är ju inte överdrivet förtjust i den första filmen, och ännu mindre i denna ganska svaga och upprepande uppföljare. Simbas "skatt" är ingen kista med guld utan hans och Nalas dotter Kiara som ju visades upp för djuren i slutet av den första filmen. Nu är hon en nyfiken liten lejonunge som egentligen är en kopia av sin far, vilket han oroar sig för. I en "Ronja Rövardotter"-minnande scen varnar han henne för alla faror som finns där ute och att hon inte få gå till Utmarken. Givetvis hamnar hon där och stöter på en jämnårig lejonkille, Kovu, som i sin tur är son till den arga och utstötta Zira som hängde ihop med Simbas farbror Scar.

Barnen hamnar i kläm mellan de vuxnas bråk, och många år senare har båda växt upp och Kovu har hjärntvättats av sin mor för att döda Simba och återta kungatiteln. Men när Kiara och Kovu återigen möts inser han att det finns något annat i livet än hat, medan Simba grubblar över vad han ska göra. Och faran är ännu inte över...

Till att börja med är filmen mycket billigare gjord där de här vackra målade bakgrunderna från första filmen blivit ersatta av betydligt enklare saker, vilket inte alls är förvånande när det handlar om en direkt-till-video-produktion med avsevärt mindre budget. Men det blir lite billigt och när storyn i sig inte känns så överdrivet bra blir det ett trist slutresultat. Inte nog med att många delar av "Lejonkungen" upprepas, det plockas även inslag från den klassiska "Romeo och Julia".

Surikaten Timon och vårtsvinet Pumbaa är givetvis med i filmen, precis som andra karaktärer från originalet, men jag tycker inte de är speciellt roliga den här gången. Mest gapiga och överdrivna och känns mest inkastade i storyn för att de måste vara med.

Som uppföljare känns filmen svag, men i ett större perspektiv är det väl ändå en godkänd film, och de som verkligen gillade "Lejonkungen" lär nog tycka bättre om den än vad jag gör.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialmässigt har en del äldre material skrapats ihop till denna nyrelease, men det finns även en ny film med Timon och Pumbaa. Eller "med och med", vi hör deras röster men de är inte med i film. I stället ser vi en stjärnhimmel där paret hittar insekter i stjärnkonstellationerna...

En halvgammal kortfilm, "En och en", är plockad från special edition-utgåvan 2005 och är en mycket vackert animerad film där sydafrikanska barn springer runt och flyger med drakar. Riktigt snyggt.

Resten av materialet kommer från den första DVD-utgåvan och har en kortare bakomfilm, en musikvideo och några ganska taffligt gjorda minikortfilmer med Timon och Pumbaa där de berättar varför flygplan flyger, varför det inte finns pandor i öknen, varför man nyser och så vidare.


TRE SAKER

1. Det finns ytterligare en uppföljare som i Sverige bär namnet "Lejonkungen 3: Hakuna Matata", medan den i original faktiskt heter "The Lion King 1 1/2"...

2. När filmen släpptes 1998 skeppade Disney ut 15 miljoner kopior ut i butikerna. Senare utgåvor har flaxat in och ut ur marknaden och denna blu-ray-utgåva ska enligt uppgifter dras in om ett år.

3. Nästan alla röstskådespelare från första filmen är med i denna med undantag för Rowan Atkinson och Jeremy Irons.


ANDERS JAKOBSON (2012-07-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Disney
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Timon & Pumbaas Insectapedia, Kortfilm: "En och En", Timon & Pumbaas faktaruta, Stolt över Simbas skatt, "Love Will Find A Way" Musikvideo
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (6/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA