Spektakulärt det räcker och blir över

FILMEN

Följande är ett helt och hållet ett fabricerat möte mellan Dwayne Johnson och hans agent så som det utspelar sig i min fantasi:

Agenten: Hej Dwayne, jag har ett nytt manus jag tänkte att du skulle titta på.
Dwayne: Okej, är det en actionfilm?
Agenten: Ja.
Dwayne: Gör jag helt overkliga, spektakulära saker?
Agenten: Ja.
Dwayne: Är poängen att jag ska rädda min familj?
Agenten: J...
Dwayne: JAG TAR JOBBET!

Det har blivit några sådana nu på sistone. Knappt har jordbävningen i "San Andreas" stillat sig innan den forna wrestlingstjärnan återigen ska rädda sin familj i en spektakulär katastrofactionfilm. Jag blir lite matt och lätt besviken för jag tycker att Johnson är en bra skådespelare med bredd och han behöver inte göra den här typen av filmer om och om igen.

Filmen utspelar sig i Hong Kong där Johnson jobbar som säkerhetsexeperten Will Sawyer under slutbesiktningen av världens största skyskrapa. Fast historien börjar tio år tidigare då Sawyer jobbade i en insatsstyrka och skadades allvarligt i ett kidnappningsdrama. Händelsen har betydelse för resten av historien för att han i samband med det träffade sin fru (Neve Campbell), fick en underbensprotes och slutligen jobbade tillsammans med Ben (Pablo Schreiber) som är den som nu givit honom uppdraget i Hong Kong. Affärsmannen Zhao (Chin Han) har byggt en över 1100 meter hög skyskrapa som kallas The Pearl. Det är i princip en ministad på höjden och den undre delen har varit i bruk ett tag men nu är det bara en slutbesiktning som krävs för att den övre hälften och den mystiska globen längst upp ska tas i bruk.

Sawyer och hans familj, utöver frun Sarah tvillingarna Henry och Georgia, har bott i byggnaden och när skiten träffar fläkten - för det gör den förstås - är familjen kvar där inne. Sawyers gamla kollega Ben spelar givetvis ett dubbelspel och den danska (!) terroristen Kores Botha (Roland Møller) har ett allvarligt horn i sidan Zhao och tar över kontrollen av huset. En eldsvåda bryter ut på 96:e våningen och med alla säkerhetssystem avaktiverade klättrar lågorna högre upp mot våningen där Sawyers familj befinner sig. Själv är han på marken och ser katastrofen utveckla sig och genom en rad omänskliga manövrar tar han sig in i den brinnande skyskrapan bland galna terrorister enbart för att rädda sin familj.

"Skyskrapan brinner" är en klassisk katastroffilm från 70-talet och "Die Hard" en klassisk rädda-familjen-actionfilm från 80-talet och båda har haft en betydande roll för att "Skyscraper" skulle kunna göras. Skjut till lite kinesiska pengar och 3D-kameror och vi får en fullfjädrad popcornrulle.

Jag kittlas av tanken på ett hus av det här slaget. Ganska tidigt i filmens inledning får vi en nyhetssändning som fungerar som ren exposition för att snabbt berätta allt om både Zhao och huset och det ser onekligen läckert ut. Kanske en framtida möjlighet. Men filmen känns som en omöjlighet. Där "Die Hard" ändå på något vis kändes som en realistisk möjlighet för en polis med vana av extrema situationer är Dwayne Johnsons karaktär närmast en superman som klarar av ALLT. Det är inte trovärdigt på något plan och även om man kan gotta sig åt den ena spektakulära scenen efter den andra blir det bara löjligt till slut. Löjligt och gjort.


EXTRAMATERIALET

Runt 25 minuter med borttaget eller förlängt material går att se med eller utan regissörens kommentarer. Det är ganska frikostigt måste jag säga och kul fördjupning för den som är extra peppad.

Fullt lika roligt är inte det mer traditionella bakommaterialet som är en handfull korta snuttar som mest berättar om Dwayne Johnson och de andra skådespelarna. Lite om karaktärerna och om specifika scener.

Ett undantag är det klipp som heter "Inspiration" där det visade sig att Jeff Glasbrenner, en framgångsrik amerikansk man med samma typ av benprotes som Johnsons karaktär har i filmen, var med och konsultade lite för att gestaltningen av en amputerad person skulle bli korrekt. Glasbrenner är förstås inte vem som helst utan - bland annat - den första amputerade amerikanen att bestiga Mount Everest.

Som kul avslutning finns en anekdot om när Johnson fick läsa manuset och ombads kommentera bu eller bä med ett specifikt foto.

Ett kommentarspår till filmen finns också.


TRE SAKER

1. Världens i dag högsta hus, det spetsiga Burj Khalifa i Dubai är med sina 826 meter "bara" tre fjärdedelar av The Pearls höjd.

2. Arkitekten Adrian Smith (som garanterat inte är Iron Maiden-gitarristen med samma namn!) kallades in som konsult till filmen. Smith ligger bakom Burj Khalifa och Jeddah Tower, skyskrapan i Saudiarabien som ska bli det första huset över en kilometer högt när det är färdigbyggt 2020.

3. Kores Botha ska vara dansk och spelas mycket riktigt av danska Roland Møller, men är "Kores Botha" ett typiskt danskt namn? Nej. Här önskar man kanske att Møller hade satt ned foten och bett om ett mer sannolikt karaktärsnamn.


ANDERS JAKOBSON (2018-11-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Extended Scenes, Dwayne Johnson: Embodying a Hero, Inspiration, Opposing Forces, Friends No More, Kids in Action, Pineapple Pitch, Feature Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KOMEDIERNA