Världens sämsta pitch = fånig succéfilm

FILMEN

Plats: Hollywood för ett par år sedan. Ett gäng i filmbranschen festar till ordentligt. Alkoholen flödar och diskussionerna går in i en interntävling om den sämsta pitchen. Idéer och skratt byts, tills producenten Craig Berenson från DreamWorks bryter av samtalet:

- Vänta, nu har jag det: "Snakes on a plane"!

En våldsam skrattattack bryter ut och tävlingen förklaras avgjord. Idén om ormar på ett plan anses vara den sämsta någonsin.

Det här skulle kunna vara en skröna, men det är faktiskt sant. Filmen Berenson pitchade gick visserligen under namnet "Venom", men i övrigt är allt sant.

Jag såg "Snakes on a plane" på bio och recenserade den för lokaltidningen och byggde hela recensionen kring att det var en mycket fånig film. Lagom till DVD-releasen tyckte jag att det skulle vara intressant och se om min åsikt förändrats. Det hade den inte - filmen är fortfarande mycket fånig.

Grunden är att en kille blir vittne till en brutal avrättning på Hawaii. Maffialiknande skurken Eddie Kim bultar ihjäl en man med ett baseballträ. Men killen som ser dådet lyckas avslöja sig när han ska fly iväg och blir jagad av Kims underhuggare. Då kommer FBI-agenten Flynn (Samuel L Jackson) till killens räddning och övertalar honom att vittna mot Kim i Los Angeles.

Men Eddie Kim ger sig inte så lätt. När har listat ut vilket plan de ska flyga med fyller han bagageutrymmet med hundratals giftiga ormar. För Kim spelar det ingen roll om alla ombord dör, bara vittnet undanröjs.

Och snart bryter ormhelvetet lös och agent Flynn får ett styvt jobb att fajtas mot slingriga motståndare samtidigt som han ska hålla kontroll på passagerarna och komma på hur planet ska landas eftersom båda piloterna snabbt dör.

OK, "Snakes on a plane" ÄR en fånig film, speciellt som det snabbt drar åt splatter-slapstick när ormarna börjar röja. Jag vet inte om det är meningen att vi ska skratta men det blir någon sorts obalans mellan actiondramat och actionkomedin i filmen. Jag känner mig förvirrad.

Men, visst, ormar som "the bad guys" är ett originellt grepp, och visst blir det spännande och intensivt, men som sagt - mest blir det fånigt hur man än vrider och vänder på det.


EXTRAMATERIALET

Det är ett ganska skapligt extramaterialsblock till filmen. Det inleds med en gag reel och borttagna/förlängda scener. Till det sistnämnda kan man dra igång ett kommentarspår, vilket det givetvis finns ett till hela filmen med regissören och några producenter.

När det gäller dokumentärer finns det fyra stycken. "Pure venom - the making of 'Snakes on a plane'" är den typiska bakom kulisserna-filmen där vi får se hur filmandet gick till väga på den biten av ett flygplan de hade fått tag på och byggt.

I "Meet the reptiles" får vi som titeln antyder stifta bekantskap med ormarna och dess tränare/skötare. Det är ganska intressant att jämföra verklighetens ormar mot de superaggressiva ditona i filmen. Skulle man träffa på en orm skulle det inte vara så otroligt svårt att "rymma" från dem, men man vet ju aldrig...

Därefter följer "VFX featurette" där vi får träffa Café FX som gjorde specialeffekterna. Jag vet inte hur många tittar på specialeffekter jag sett men jag kan inte förstå hur tekniken fungerar. Jag blir lika imponerad varje gång. Hur fan gör de?

Sist ut är "Snakes on a blog" ett inslag om det enorma genomslag filmen fick på nätet INNAN någon ens hade sett den! Det började med en nyhet på Ain't It Cool News och eskalerade sedan till bloggar och specialsajter som till och med påverkade den färdiga filmen. Samuel L Jacksons klassiska replik "I've had it with this motherfucking snakes on this motherfucking plane!" kom ursprungligen från en tecknad serie ett fan gjorde. Så scenen spelades in och kom med i filmen! Galet!

Avslutningsvis finns trailers och tv-spotar och sen en musikvideo med Cobra Starship - ett specialihopsatt band med bland annat Maja från The Sounds. Låten gjords speciellt för filmen och vi får både videon och en behind the scenes från videoinspelningen.

Och just det "Vändbart instick" som står med bland extramaterialet här till höger innebär att omslaget är tryckt på båda sidorna så man kan välja om man vill ha ett svart eller rött/gult omslag. En lite överflödig feature kan man tycka.


TRE SAKER

1. Det är skapligt odiskret smygreklam för Red Bull och Playstation i filmen...

2. Karaktärerna i filmen är ganska utvecklade vilket får ses positivt. Känns som någon tänkt till ordentligt.

3. Samuel L Jackson är guld, men om han kör "Pulp fiction"-tricket (att ställa en fråga och sedan ställa den igen med lite högre och argare röst) en gång till så får jag spader. Nu är det gjort alldeles för många gånger!


ANDERS JAKOBSON (2007-02-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS ES 6.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Borttagna samt förlängda scener, Trailer, Musikvideo, Missar och tabbar från inspelningen, Kommentarspår, Påskägg, Vändbart instick, Minidokumentärer: Pure Venom - The making of Snakes on a Plane, Meet the Reptiles, VFX featurette, Snakes on a Blog
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA