Mr. Nice, inte trevlig som man tror

FILMEN

Mr. Nice, eller Howard Marks som han egentligen heter, blev nästan direkt efter att han provat marijuana slav under drogen. Dock insåg han att man förutom att röka den även kunde tjäna pengar på att sälja den och började därför smuggla stora mängder från Pakistan till England. Skillnaden mellan honom och många andra var dock att han hade en otroligt tur och en förmåga att snacka sig ur situationer. För problem hamnade han ständigt i. Dock fick girigheten honom att ta stora risker, risker som till slut hotar både honom själv och hans familj.

Filmen är baserad på den verklige Howard Marks, men hur mycket som faktiskt hänt låter jag vara osagt. En hel del saker verkar lite för bra för att vara sanna medan andra känns som om de kan ha hänt. Men man brukar ju säga att verkligheten överträffar dikten så vem vet? Ett viss uns av sanning finns det säkert i filmen. Marks spelas perfekt av Rhys Ifans som med walesiska dialekt passar perfekt i rollen.

I stort är filmen bra men emellanåt känns den lite för otrolig när man tar med i beräkningen att den bygger på något som hänt i verkligheten. Speciellt när Marks gör affärer med IRA och dess ledare Jim McCann, spelad av David Thewlis (Remus Lupin i "Harry Potter"-filmerna). Då känns det som om man tagit i lite för mycket. Dessutom är filmen lite för lång och blir därför lite seg emellanåt.

Trots detta gillar jag den, lite för att det ändå är rätt charmigt med walesisk dialekt och dels för att jag gillar Rhys Ifans. Han dyker upp lite här och där i filmer, men han gör alltid ett väldigt bra intryck och gör sina roller riktigt bra, som här.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Rhys Ifans ser ut precis som en rockstjärna (som jag för mitt liv inte kommer på namnet på) på omslaget till filmen.

2. Rhys Ifans, hur uttalar man det namnet?

3. Nice är namnet på en av de identiteterna Marks stjäl och har inget med hans sätt att vara på att göra.


HANS-ÅKE LILJA (2011-05-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA