Spartanska spjut och svärd möter kött

FILMEN

Vi kan ta det negativa först: En hel del högtravande repliker som leder till att brandtalskvoten snabbt fylls, några väl plastiga gummimasker och politikernas skepparkransar.

Så, då var det bara det positiva kvar. "300" är ett rått och storslaget matinéäventyr för vuxna människor. Det dräps i parti och minut, men det är så snyggt gjort att man nästan baxnar.

Historien om hur 300 spartanska krigare ställde sig mot en hel armé av persiska soldater har berättats förr på film, men den här gången är den baserad på Frank Millers serie-roman från 1998. Precis som med "Sin City", också baserad på Millers verk, använder sig "300" av serieromanens - som konstart - estetik fullt ut. Slagscenerna skildras i ett omväxlande tempo där det ibland går rasande fort och ibland så fruktansvärt sakta att bilden stannar upp, likt en vältecknad serieruta. Det är ett enormt stilrent sätt att göra film på och helt beroende av modern datateknik.

"300" är gjord nästan helt mot blue- och greenscreen där alla tjusiga bakgrunder monterats in i efterhand. Det är makalösa miljöer i ett mestadels gulaktigt skimmer som skapar en febrig känsla som går helt hand i hand med historien. Detta är direkt plankat från serieromanen (där Lynn Varley stått för färgläggningen) som i princip kan ses som storyboards till historien.

Kung Leonidas (Gerard Butler) ställer sig helt emot de politiska makthavarna och oraklets profetia när han samlar ihop 300 soldater för att möta "besten skapad av män och hästar" - den persiska armén ledd av den självutnämnde guden Xerxes (Rodrigo Santoro). Perserna planerar världsherravälde och Sparta är nästa mål att utplåna.

Men de 300 spartanerna bjuder på ett obeskrivligt segt motstånd, och vägrar ge upp.

Jag ska inte beskriva filmen som gripande, men adrenalinhöjande är den. Kung Leonidas är precis den där typen av inspirerande hjälte som vi bland annat sett i filmer som "Braveheart" och "Gladiator", och Gerard Butlers bakgrund från teater och musikaler lyser tydligt igenom. Få kan leverera repliker med sådant eftertryck som Butler gör, men så har han också ett enormt gap som excellerar volymen på hans tal.

Filmen i sig är mycket stark och använder sig ibland av skräckfilmens dramaturgi för att förstärka tyngden i hotet spartanerna möter, men det är ett våldsamt äventyr där spjut och svärd möter kött i en rekordartad mängd.

Det här är filmen Mel Gibson önskar att han hade gjort, och det är filmen som kommer att hamna högt upp på min årsbästalista.


EXTRAMATERIALET

Den andra skivan i paketet som enbart innehåller extramaterial är lite av en besvikelse, mest för att det inte finns någon röd tråd. Man önskar att fler DVD-makare kunde inspireras av "Sagan om ringen"-trilogins makalöst perfekt upplagda extramaterial.

Men besvikelsen är bara pytteliten som sagt. Innehållet är ändå ganska bra. Det börjar med två historiska featurettes - "The 300 - Fact or fiction" och "Who were the Spartans?: The warriors of 300". Här kommer ganska många olika röster till tals. Frank Miller berättar om hur han fascinerades av historien som ung och vilka delar han hittat på själv och vilka som inspirerats av andra historiska sagor och berättelser. En expert på forntida historia - Bettany Hughes, mycket trovärdig med en behaglig engelsk röst - reder ut vad som är fakta och vad som är fiktion.

Man ska i sammanhanget ha i åtanke att historien om slaget troligen berättades via muntlig tradition ett tusental gånger innan den slutligen skrevs ned av Herodotus.

Mer fokus på Frank Miller - denna fantastiska serieskapare - blir det i "Frank Miller tapes" där vi får höra hans historia om hur han som femåring gjorde sin första serietidning, visade upp den för sin mamma och sa: "Det här ska jag göra resten av livet". Snacka om att följa sitt öde!

Två väldigt korta making of-filmer följer, den första en bara lätt skumning på ytan och den andra en sorts visuell sammanfattning av uppspeedade videoklipp och stillbilder. Det här är vad som gjorde mig mest besviken bland extramateriet. Det kändes som det fanns mycket att redovisa kring det originella filmandet, men ingenting om det får man.

Tre pyttekorta bortklippta scener med introduktioner av regissören Zack Snyder följer. Det intressanta är att scenerna inte är riktigt färdiga. Bakgrunderna är på plats, men ljudet är lustigt tomt (det är väl musik som saknas) och bilden verkar inte genomgått den sista bearbetningen. Det är lustigt hur mycket sämre allting kändes så här ofärdigt, men det är väl för att man är så van vid hur filmen ska se ut och låta.

Avslutningsvis något som heter "Webisodes" och jag antar att det är klipp som visats på någon webbsida under filmproduktionen. Det här 38 minuter långa blocket om 12 korta inblickar i olika delar av produktionen väger upp den ytliga making of-filmen. Här får vi väldigt mycket tittar bakom kulisserna som ger en bild av hur det gick till att filma "300", samtidigt som vi får annan intressant information. Speciellt gillar jag inslaget om när skådespelarna tränade upp sina minst sagt kralliga kroppar, genom lite okonventionella metoder.

På första skivan finns ett kommentarspår med regissören Zack Snyder.


TRE SAKER

1. Filmen följer serieromanen till 95%. Allt som är med i boken är med i filmen, men Spartas drottning - och hela historien om hennes krångel med politikerna som tillkommit - har fått större plats i filmmanuset, något som bara gör filmen bättre och något mindre testosteronstinn.

2. I boken går spartanerna runt nakna mest hela tiden, men i filmen har de i alla fått något kalsongaktigt på sig.

3. Följetången om de dåliga översättningarna fortsätter... Bland making of-materialet har översättaren lyckats få "comic book" att bli "skämtboken" vid upprepade tillfällen...


ANDERS JAKOBSON (2007-08-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
The 300 - Fact or Fiction, Who Were The Spartans?: The Warriors of 300, Frank Miller Tapes, Making of 300, Making 300 in images, Deleted Scenes with Introduction by Zack Snyder, Kommentarspår av Zack Snyder
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA