Återanvänt actionraffel

FILMEN

Snacket kring "Brick Mansions" blev så centrerat kring Paul Walkers död att jag helt hade missat att filmen är en remake. Därför blir jag en smula överraskad när jag stoppar in skivan i spelaren och tycker att filmens upplägg är snarlikt franska "District 13 - Ultimatum", speciellt som Walker får parkour-nissen David Belle som kompis i filmen. Men det är ju inte så konstigt i och med att Belle spelar samma karaktär och att filmen är en remake på föregångaren "District 13" (2004) med manus av Luc Besson. Den har jag inte sett, och det blir lite märkligt att ha med sig uppföljaren i bagaget när man ser en remake på föregångaren...

Paris har blivit Detroit i remaken och i en nära framtid (2018) har staden spårat ur fullständigt. Kriminaliteten är okontrollerbar och en stor mur har satts upp kring det värsta området, Brick Mansions. Där inne finns ingen polis, ingen skola eller ingen välfärd utan bara kriminalitet och droghandel. Damien (Walker) och Lino (Belle) försöker få bukt med problemen på olika vis. Damien är undercoverpolis som infiltrerar större knarkligor och sätter dit allt värre bus. Lino är snabbfotad tjuv inne i Brick Mansions som stjäl droger från langarna och förstör dem. Nu lever han farliget efter att han retat upp områdets värste bov Tremaine Alexander (RZA) - samma skurk som Damien helst av allt vill sätta dit då han är skyldig till Damiens fars död.

Introduktionen av båda dessa antagonister är genial. I två otroligt rafflande actionsekvenser lär vi oss allting om båda personernas attityder och styrkor. Lino flyr från ett helt beväpnat gäng på ett urfräckt vis (om man inte ledsnat på parkour, vill säga) och Damien är med om en spektakulär bilresa som inte är slut förrän skurken bokstavligt talat flugit in i finkan. Riktigt fräckt.

De möts dock först senare i filmen när Damien får i uppdrag att ta sig in i Brick Mansions för att lokalisera en bomb Tremaine stulit och aktiverat, och han måste ta hjälp av Lino för att hitta rätt innan det är för sent. Men Lino är inte riktigt sugen på att hjälpa till och Damien får fullt upp med att hantera sin nyblivna kollega.

Utan att säga för mycket är en stor del av finalen tämligen identisk med den jag minns från uppföljaren. Lite idéfattigt från Besson, men samtidigt får man förutsätta att merparten av de som ser "Brick Mansions" inte sett de franska originalen. Jag tycker dock att jag får den actionkick jag vill ha av en sådan här typ av film även om storyn är lite si sådär och att några karaktärer mest känns fjantiga. Men vill man ha rafflande action är detta ett säkert kort.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är två korta bagateller. Lite prator med Paul Walker från inspelningen som är över på några minuter och en ungefär lika lång reklamfilm - i brist på bättre ord - där några förklädda parkour-typer sätter upp affischer för filmen i Paris. Även om filmen möjligen skildrar parkour på ett mer realistiskt vis än i "Brick Mansions" är det tyvärr ingen direkt välgjord film.


TRE SAKER

1. David Belle känns tydligt dubbad i filmen. Tyvärr har jag inte hittat några belägg för att det är så, men jag skulle kunna sätta en slant på det.

2. Filmen blev Paul Walkers sista kompletta insats innan hans olyckliga död 30/11 2013.

3. Regissören Camille Delamarre långfilmsdebuterar med filmen. Han har tidigare mest jobbat som klippare och ligger bakom filmer som "Transporter 3" och "Taken 2". Denna film har han dock inte klippt.


ANDERS JAKOBSON (2014-09-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA