Eleganta tjuvar i spännande historia

FILMEN

I de verkliga livet är bank- och värdetransportsrån hemska saker, men på film kan det vara hur spännande som helst. Speciellt om rånen är smart planerade och snyggt gjorda. Även om "Takers" skildrar båda sidor av lagen så bryr man sig faktiskt ganska lite om Matt Dillons tärda snut ska få fast rånarligan.

Ligan består av fem män: Gordon (Idris Elba) som verkar vara hjärnan bakom det mesta, John (Paul Walker), A.J. (Hayden Christensen) samt bröderna Jake (Michael Ealy) och Jessie (Chris Brown). De gör en välplanerad stöt per år och kan sedan leva ett gott och elegant lyxliv tills det är dags för nästa gång. I början av filmen genomför de ett smart utfört bankrån.

Samtidigt släpps Ghost (T.I.) ut ur fängelset. Han är en tidigare medlem i ligan som åkte fast 2004, men som har varit duktig och hållit klaffen sedan dess. Nu vill han tillbaka in i matchen och har fått ett tips om ett värdetransportrån som kan ge oerhört mycket pengar. Resten av ligan tvekar länge men går ändå med på det, trots att det är kort varsel och trots att det inte känns riktigt rätt. In i det sista tvekar de.

På ett annat håll sitter polisen Jack (Matt Dillon) och försöker knäcka rånvågen och mot alla odds kommer han dem på spåret. Tillvaron som varit så säker för våra "takers" är nu desto osäkrare.

Kvaliteten på en actionfilm väger så klart på actionsekvenserna, och här är de både bra, spännande och underhållande. Det är full fart hela vägen och snyggt gjort. Men även storyn i sig, som kanske inte är överdrivet originell, håller hela vägen, så där har vi två bra egenskaper i "Takers". En tredje är skådespelarna där till och med Hayden Christensen är bra. Idris Elba, som säkert många fler än jag lärde sig att älska efter den otroligt karismatiska insatsen som Stringer Bell i "The Wire", drar det tyngsta lasset och gör det med en sval coolhet. Jag gillar även Paul Walker som har en ganska tillbakahållen roll, men det är precis rätt i sammanhanget.

Med andra ord är "Takers" en schysst actionfilm, speciellt om man gillar smarta heists och en övergripande cool känsla.


EXTRAMATERIALET

Utöver kommentarspåret finns det ungefär en halvtimme extramaterial där vi bland annat har en video till filmen framförd av T.I.

Resten är två olika bakomfilmer där den ena fokuserar på actionsekvenserna. Det är lite lustigt att en av personerna bakom specialeffekterna får det att framstå som "Takers" är den första film som använt en greenscreen i en explosionsscen... Den andra bakomfilmen är av det där otroligt insmickrande slaget där alla ska sitta och säga bra saker om varandra.

Inget extramaterial som går till historien alltså.


TRE SAKER

1. En av filmens mest rafflande actionscener är när Chris Browns karaktär blir upptäckt och jagas av poliser genom vad som känns som halva staden. Den är lite parkour-inspirerad där Brown, som gör de flesta stuntsen själv, klättrar och hoppar och tar sig fram i en väldig fart. Otroligt nog är polisen hack i häl hela tiden trots att de inte har hans snabba teknik för att ta sig fram.

2. En annan stor actionsekvens är en rejäl shoot out mot slutet av filmen, men i stället för att ljudmässigt brassa på med allt man har i eldstridsväg utelämnar man skottljuden helt och låter ganska stillsam musik ackompanjera scenen. Det var ett trick som John Woo använde sig av redan 1997 i "Face/off", men det blir en spännande kontrast av det. Dumt nog har det skrivits in en hel del dialog i scenerna som hörs kristallklart, vilket inte känns helt trovärdigt.

3. Lite intressant att två av de större rollerna spelas av musiker - T.I. och Chris Brown. Mindre kul att Brown numera är minst lika känd för att ha misshandlat sitt ex Rihanna som för sin musik.


ANDERS JAKOBSON (2011-03-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Sony
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
"Yeah Ya Know (Takers)" - musikvideo med T.I., Kommentarspår med filmskaparna och skådespelarna, Executing the Heist - bakom kulisserna, Take Action! - en närmare titt på stuntscenerna
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA