Tempofyllt även i tre dimensioner

FILMEN

"Jumper" släpptes ursprungligen 2008 och har nu grävts fram till en nyrelease, som i sin helhet dessvärre inte kan ses som någon special edition eller liknande. Visserligen kommer den nu i 3D, men i övrigt är det en ganska tunn utgåva.

Filmen handlar om den mobbade David Rice. Hans mamma lämnade familjen när han var fem år gammal och hans pappa (Michael Rooker) är inte mycket att hurra för. I tonåren upptäcker han att han har möjligheten att teleportera sig själv till platser han sett eller känner till. Detta blir en utväg för David som ser en chans att ändra sitt liv totalt, och att han tros vara död är bara ett plus i kanten.

Som ung vuxen (nu spelad av Hayden Christensen) har David lärt sig bemästra sin förmåga och har använt den för att skapa sig en liten förmögenhet genom smarta bankrån. Hans vardag består nu av att hoppa runt i världen under en och samma dag. Partaja i London, surfa i Australien, käka lunch uppe på Sfinxens huvud och så vidare. Livet leker tills han inser att en hemlig specialstyrka ledd av Roland (Samuel L. Jackson) känner till hans egenskap och har ägnat många år åt att jaga honom. När Roland kommer allt för nära väljer David att fly till sin hemstad och leta rätt på sin ungdomskärlek Millie (Rachel Bilson) och ta med henne på alla de resor hon ville göra men inte haft möjlighet att genomföra.

Dock är han fortfarande jagad och han träffar även på en annan "hoppare" (Jamie Bell) som vet betydligt mer om Roland, men som inte är intresserad av något samarbete. Dessutom dyker Davids mamma (Diane Lane) upp och verkar ha full koll på sin son. Det är många frågetecken för David att räta ut samtidigt som han hela tiden blir jagad.

Någon tyckte att "Jumper" mer kändes som en pilot till en tv-serie än en film, och jag är böjd att hålla med. Det är inte helt olikt "Heroes" även om det bara handlar om en specifik kunskap. Även filmer som "Push" och "I Am Number Four" är i samma anda.

Filmens styrka är väl genomförda specialeffekter där Davids "hopp" ser fräcka ut. Det bidrar även till att det blir ett bra tempo i filmen och allting förstärks ytterligare av att det är många olika miljöer i filmen, vilket även det gör underverk för tempot.

Slutresultatet blir en ganska spännande actionfilm som ändå inte känns riktigt komplett. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad som känns fel, men något är det. Den här tanken om att det känns som ett pilotavsnitt, om än väldigt påkostat och proffsigt gjort, har bitit sig fast i mitt huvud. Är det det som är problemet kanske?

3D-VERSION

"Jumper" gjordes inte i 3D när den kom, varken i "riktig" 3D eller postproduktions-3D, utan har alltså blivit 3D-konverterad i modern tid. Dessvärre upplever jag inte att 3D:n är fantastiskt gjord på något sätt. Den ger något extra till vissa scener, men blir snabbt inget man direkt lägger märke till.


EXTRAMATERIALET

Inget. Det känns som det borde funnits något äldre extramaterial att gräva fram, samtidigt som det hade varit intressant att få veta något mer om varför just "Jumper" blivit 3D-konverterad. Jag får en obehaglig känsla av att detta är början på en "lågbudget"-våg av 3D-konverterade filmer som inte riktigt är gjorda med hjärtat utan med plånboken.


TRE SAKER

1. Kristen Stewart gör en extremt liten roll i filmen. Hon öppnar en dörr, säger ett par ord och går sedan upp för en trappa. Rollen räknas som en cameo.

2. En uppföljare har planerats sedan 2008, men i dagsläget är det osannolikt att det blir någon.

3. Däremot har det blivit tv-spel baserade på filmen, och filmen i sig är en adaption av en bok.


ANDERS JAKOBSON (2013-08-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA