Smart och annorlunda romantisk komedi

FILMEN

Författarinnan Karen Eiffel har skrivkramp. Hon har inlett sin första bok på tio år om en man som heter Harold Crick vars liv enbart handlar om siffror, styrd av sitt armbandsur. Hans liv är inrutat och är precis likadant varje dag. Givetvis är han handläggare åt skatteverket.

Men Karen har ett problem: hon vet inte hur hon ska ta kål på honom, för det är så alla hennes tragiska böcker slutar - huvudpersonen dör.

Det är dock inte det enda problemet - Harold Crick är i allra högsta grad en levande människa, och plötsligt börjar han höra Karens röst som berättare och blir inte helt överlycklig av att få veta att han ska dö. Rationell som han är inser han att han måste hitta författarinnan och stoppa henne innan det är för sent.

Will Ferrell är verkligen en tudelad skådespelare. Antingen gör han skruvade och överdrivna personer eller så gör han förvirrade typer som Harold Crick, och han gör de båda så bra. Han är otroligt skicklig på att gestalta strikta typer som desperat tappar fattningen och det här är rena paradrollen.

Han är knappast ensam om att leverera skådespelarmässigt. Emma Thompson spelar författarinnan Karen Eiffel och gör en otrevlig och ofräsch, men för all del underhållande roll. Rara Maggie Gyllenhaal spelar en bagare som Harold utreder och trots att hon är "alternativ" i sitt tänkande och Harolds raka motsats förälskar de sig i varandra och Ferrell och Gyllenhaal lyckas verkligen förmedla äkta kärlek genom filmduken.

Slutligen - när Harold insett att psykologisk hjälp inte ger honom någonting vänder han sig till en litteraturproffessor, spelad av den alltid felfrie Dustin Hoffman, för att reda ut sitt problem. Hoffman gör en medveten eller omedveten passning till sin klassiska karaktär Rainman när han pressar Harold på om han maniskt räknat steg eller kakelplattor.

"Stranger than fiction" är knappast den första filmen där författare möter sina karaktärer, men den är fiffigt och smått originellt gjord. Snyggt filmad och med en story som flyter på fint utan logiska luckor. Manuset är skrivet av unga Zach Helm så i det närmaste är en debutant. Ett namn att lägga på minnet.

"Stranger than fiction" är en annorlunda romantisk komedi med ett underliggande budskap om att bryta sig loss från sitt trista liv. En stor filmupplevelse utan att krångla till det.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial? Skandal! Med tanke på att den amerikanska utgåvan innehåller hur mycket som helst är det en stor gåta att inget av följande...

• Deleted and Extended Scenes
• Actors In Search Of A Story: Marc Forster discusses why each cast member was such an integral part of the film
• Building The Team: Director Marc Forster discusses the importance and contribution of each of his "team" members including Director of Photography, Production Design, Costume Designer, Writer, Producers, Editors, VFX team, etc.
• On Location in Chicago: An in-depth look at why Chicago was chosen as the place to shoot the film
• Words on a Page : An interview with Lindsay Doran (producer) and Zach Helm (writer)
• Picture a Number: A look at the Special Effects
• On The Set: A montage of funny on the set moments

...följde med hit. Urtrist!


TRE SAKER

1. Omslaget till den svenska utgåvan är urtråkigt och inte alls lika läckert som det amerikanska.

2. Jag gillar verkligen hur grafik används för att visa hur inrutat Harolds liv är i inledningen av filmen, lite som i "Fight club". Tjusigt och smart.

3. Ibland kan man se hur filmmakarna har tänkt till för att ge vissa karaktärer övertydliga egenskaper. I den här filmen är det Dustin Hoffmans professor Hilbert som bälgar i sig kaffe i typ varenda scen han är med i.


ANDERS JAKOBSON (2007-05-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.77:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA