Underbart men ack kort

FILMEN

När Rick Grimes vaknar upp på sjukhuset efter en skottskada verkar det först övergivet. Sakta tar han sig up ur sängen och ut ur sitt rum för att då upptäcka att sjukhuset är fullt av döda människor. Också utanför sjukhuset ligger de döda i drivor… en del av de döda lever dock…

Rick vaknar alltså upp till en död värld. En värld där zombies, eller walkers som man kallar dem i serien, regerar och människorna har förvandlats till skrämda djur som numera gömmer sig, letar mat och försöker undvika zombies så gott de kan. Efter en tid hittar Rick en grupp människor där både hans fru och son befinner sig och han känner sig väldigt lyckligt lottad. Dock vet han inte allt om vad som hänt innan han kom till lägret…

Gruppen försöker överleva så gott det går och de gör det genom att ta sig till större städer för att leta efter mat och vapen. Så småningom letar de sig vidare till en forskningsstation där de hoppas hitta forskare och en lösning på zombieproblemet…

"The Walking Dead" som serien heter är baserad på en serietidning med samma namn och jag måste erkänna att jag är mäkta imponerad efter att ha sett den. Både på grund av det välskrivna manuset men även på effekterna. De är oftast väldigt bra och oftast är de också väldigt grafiska vilket gör att man mer än en gång undrar hur de kunnat få visa detta på amerikansk TV.

Säsongen är dock kort. Endast sex avsnitt bjuds vi på och de lämnar verkligen mersmak efter sig. Serien har en stark känsla av undergång över sig och att det är just zombies som utgör faran för mänsklighetens överlevnad spelar inte så stor roll. Personligen gillar jag zombies så jag ser det som en bonus men det skulle lika gärna kunnat vara en smitta eller något annat och vi hade ändå fått samma undergångskänsla. Sen erbjuder ju naturligtvis zombies på mer fysiskt motstånd än en smitta skulle gjort.

Skådespelarmässigt finns det inget att klaga på. Vi ser Sarah Wayne Callies från "Prison Break" som Ricks fru och vi ser även Jeffery DeMunn som vi sett i många andra filmer regisserade av Frank Darabont (som är mannen bakom serien) i en av huvudrollerna. Vi bjuds dessutom på en hel del olösta frågor som vi förhoppningsvis får svar på i säsong två...

Men som sagt, "The Walking Dead" är en fantastisk serie som känns som ett måste för alla som gillar zombies. Det är ju dessutom inte ofta man får zombies, bra manus, bra specialeffekter och bra skådespeleri i en och samma TV-serie.

ALTERNATIV UTGÅVA

Det som skiljer den specialutgåva av "The Walking Dead" som nu släppts i USA och den som har funnits tidigare är en DVD skiva. Men vilken skiva sen. Framför allt får vi pilotavsnittet i svart vitt vilket faktiskt gör en viss skillnad. Personligen föredrar jag serien i färg men att se piloten såhär är faktiskt rätt fräckt. Att släppa en svart vit version var med allra största säkerhet Frank Darabonts ide. Han gjorde samma sak när filmen THEMIST släpptes på DVD. Vad är skillnaden mellan att se denna version och bara dra ner färgen på originalet frågar kanske någon och även om jag inte kan förklara det tekniskt tycker jag det är skillnad.


EXTRAMATERIALET

Man har verkligen inte snålat när det gäller extramaterialet. Vi bjuds först på en halvtimmesdokumentär om hela serien som sen följs av mindre på ungefär fem minuter vardera om varje avsnitt. Här går man igenom hur serien spelades in, hur man gjorde specialeffekterna och så vidare, dels för hela serien och även för varje avsnitt. Vi får även en titt bakom kulisserna på något man valt att kalla för "A Sneak Peak with Robert Kirkman". Detta är dock mer reklam för serien än en djupdykning i hur man gjort eller vad som ska komma som titeln antyder lite.

Sen får vi även lite zombiemakeuptips som de tycker att vi ska använda vid nästa Halloween, men jag tvivlar starkt på att gemene man får till det de gör här. Vidare får vi se en paneldiskussion med producenter och skådespelare från Comic Con 2010 där pilotavsnittet premiärvisades och en trailer för serien. Allt detta går under något man valt att kalla för "Bonus Features".

Det finns också något som kallas för "Extra Footage" och det vi får här är en inblick i den träning de skådespelare som skulle spela zombies fick för att lära sig att uppföra sig som zombies. Vi får även se hur man gjorde "Bicycle Girl" som är den första zombie vi får se i serien. Den som bara har en överkropp och det är riktigt intressant att se hur man fick till det.

Vi får även följa några av skådespelarna när de tar med oss runt på inspelningsplatserna. De vi får följa är Andrew Lincoln (Rick Grimes) som för övrigt är brittisk och här inte talar med riktigt lika utpräglad amerikansk dialekt som i serien, Jeffery DeMunn (Dale Horwath), Steven Yeun (Glenn) och Robert Kirkman.

Boxen är som sagt fullmatad med extramaterial och ska man tvinga fram något negativt om den är det kanske att det i vissa fall blir samma information i flera av dokumentärerna vilket kan kännas onödigt om man ser allt i ett svep men det är också det enda.

SPECIAL EDITION-UTGÅVA

Den extra skiva vi får här är förutom den svartvita piloten fylld med extramaterial. Vi får en dokumentär på närmare en timme där vi får följa med under inspelningen av serien och se hur man gick till väga och hur man lade upp filmandet. Riktigt intressant. Sen får vi även en dokumentär om hur specialeffekterna gjordes. Både de som Greg Nicotero stod för och de som skapades i datorn och detta är dokumentärer som jag gillar. Riktigt kul.

Vi får även en dokumentär om serietidningen serien bygger på och en annan där Robert Kirkman som skrivit serien och Frank Darabont som skapat TV-serien berättar hur man gick till väga för att föra serien från papper till TV. Det hela avslutas sen med ett samtal mellan Darabont och Nicotero där de pratar om "The Walking Dead" och deras relation. Intressant med samtidigt känns det lite krystat och tillrättalagt när de sitter och spontanpratar framför kamerorna.


TRE SAKER

1. "The Walking Dead" är en av de bästa serierna som gjorts på väldigt länge om ni frågar mig. Den är definitivt med på min topp tre-lista tillsammans med "Dexter" och "Sopranos".

2. Det är förvånande att TV-bolaget AMC kunnat pytsa in så mycket pengar i specialeffekter. Alla zombies ser förvånansvärt bra ut för att vara på TV. Men så blev det ju deras mest sedda serie någonsin också…

3. Säsong två kommer att ha 13 avsnitt istället för sex som säsong ett.


HANS-ÅKE LILJA (2011-05-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Tema: Zombies
Ljud: DTS 7.1 HD MA
Bild: Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Extra Footage and Featurettes including The Making Of The Walking Dead, Inside The Walking Dead Episodes 1-6, A Sneak Peek with Robert Kirkman, Behind the Scenes Zombie Make-Up Tips, Convention Panel with Producers, The Walking Dead Trailer, Zombie school, Bicycle Girl, On set with Robert Kirkman, Hanging with Steven Yeun, Inside Dale’s RV and On set with Andrew Lincoln
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2011
Bolag: Anchor Bay
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Pilot Episode: The Black & White Version, Brand New Features, We Are The Walking Dead, Bring Out The Dead: KNB and The Art Of Making Zombies, Digital Decay: The VFX of The Walking Dead, No More Room In Hell: The Walking Dead Phenomenon, Adapting The Dead and Killer Conversations: Frank Darabont & Greg Nicotero
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA