En Rocky i förklädnad

FILMEN

Det är som att se "Rocky" igen när man ser "Grudge Match". Sylvester Stallone spelar återigen en boxare, Henry "Razor" Sharp som under sina glansdagar mötte Billy "The Kid" McDonnen två gånger. Första gången vann Kid och andra Razor och allt var upplagt för en tredje och sista match som en gång för alla skulle bevisa vem av dem som var mästare. Men Razor drog sig utan förklaring ur och matchen ställdes in. Nu 30 år senare är det dags att matchen blir av och efter en massa komplikationer och övertalande ska det så äntligen ske.

Det som skiljer "Grudge Match" mot filmerna om Rocky är att här känner man även för hans motståndare Kid som spelas av Robert De Niro. Även om han är rätt odräglig och arrogant känner man med honom och han är inte helt igenom ond. Och det är just det som gör filmen intressant. Man vet inte vem av de två som kommer stå som slutgiltig segrare. I "Rocky"-filmerna var det aldrig någon man funderade över.

Annars är filmen som sagt väldigt lik "Rocky"-filmerna. Razor tränare med sin gamla tränare på ett skrotupplag medan Kid tränar i ett modernt gym. Kid har pengar medan Razor inte ens har en TV. Ja, ni hör själva, det skulle kunna vara som vilken "Rocky"-film som helst. Men jag gillar det ändå. Filmen fungerar, fram till slutet i alla fall. Då blir det sådär sliskigt lyckligt och bra som man kunnat ana att det skulle bli.

Tyvärr blir det aldrig bra när det blir så och det gäller även här. Nu ska jag inte säga att filmen är realistisk för det vore att överdriva, men slutet är ännu mer orealistiskt än resten av filmen, och inte på ett bra sätt, tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Ett gäng borttagna scener bjuds vi på. Tyvärr måste man köpa blu-ray utgåvan för att få allt extramaterial som finns från filmen.


TRE SAKER

1. Även filmens skapare insåg hur lik "Rocky- filmerna "Grudge Match" är så vid ett tillfälle la man en in passning till just Rocky och hans träning. Det är när Razor och hans tränare är i ett styckhus och Razor ska börja boxa på köttet, som Rocky gör i en av filmerna. Då säger tränaren typ "Du kan inte slå på köttet, det är ju ohygieniskt. Vi är bara här för att köpa lunch."

2. I början av filmen blir tränaren utkastad från det ålderdomshem han bor på för att han inte låter en vårdare tvätta honom, men när han väl kommer ut inser han tydligen att han kan göra både det ena och det andra själv och man kan inte låta bli att fundera över varför han inte tvättade sig själv.

3. Razor har extremt dåligt med pengar, men sen när det står klart att han ska ut med sin gamla flickvän som dyker upp när matchen är ett faktum går han ut i garaget och dammar av en otroligt läcker bil. Går inte riktigt ihop.


HANS-ÅKE LILJA (2014-05-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Warner Bros.
Tema: Boxning
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Borttagna scener.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA