Gott och blandat ur sagohistoriken

FILMEN

10-åriga Arthur är på sommarlov hos sin mormor. På vinden drömmer han sig bort i sin försvunna morfars samling av afrikanska objekt och nedtecknade historier. För Arthur är hans morfar en hjälte och äventyrare, medan hans mormor försöker avdramatisera det hela, samtidigt som hon i sin ensamhet undrar vad som hänt hennes make.

Arthurs föräldrar verkar inte bry sig om sin son och dyker inte upp till födelsedagen och det blir inte bättre av att hans mormor är på väg att bli vräkt då det inte finns några pengar att betala hyran för huset med den imponerande trädgården. Det finns en historia om att äventyrsmorfar fick en påse rubiner av en afrikansk stam som ska vara gömda någonstans i trädgården, hos ett litet minimalt folk som heter Minimojerna. Arthur, som tror på allting som gäller hans morfar, lyckas hitta instruktioner hur man tar sig till Minimojerna och i deras värld börjar ett rafflande äventyr med både tiden och onda typer som fiender.

Filmmakaren Luc Besson har gjort den här filmen baserad på barnböcker han skrivit själv och är en blandning av live-action och cg-animeringar. Nere i Minimojernas värld finner Arthur en liten samling figurer som ser ut som penntroll. Givetvis finns det en läcker prinsessa (röstspelad av Madonna) som Arthur förälskar sig i, men även en hel del mystiska kufar och figurer av alla sorter.

När filmen tar oss ned i Minimojernas värld är det omöjligt för mig att inte tänka på min Pixarfavorit "Ett småkryps liv", för här används små objekt från vår värld till stora saker i deras. Vanliga skjortknappar, till exempel, blir perfekta bord för Minimojerna, röda vinbär blir bomber och så vidare.

Men referenserna sträcker sig längre än så. Filmens elaka Minimoj - Maltazar (röstspelad av David Bowie) - ser ut som en blandning av Voldemort och Sauron, och Arthur drar givetvis ett orubbligt magiskt svärd ur marken för att kunna fajtas i äventyret. Och hela konceptet med olika världar, en prinsessa, en gömd skatt, jättelika väktare med mera känns igen från Luc Bessons egen "Det femte elementet".

Men stunt i det, och stunt i alla luckor i historien och inkonsekvenser i Minimojernas storlek (de är små nog att springa i sugrör, men sitter ändå perfekt, eller till och med trångt, i en leksaksbil som borde vara stor som en gympasal) - det är en saga och en tämligen trevlig sådan. Om man antar att målgruppen är runt Arthurs ålder - 10 år - så filmen är klippt och skuren att bli en succé. Kombinationen av live-action och animerade penntroll funkar fint, även för vuxna med barnasinnet kvar.


EXTRAMATERIALET

Precis som i "Ett småkryps liv" har filmen ett extramaterialsinslag som anspelar på att Minimojen Arthur är en verklig "person" som agerat i filmen precis som vilken skådespelare som helst. Alltså får vi en intervju med Arthur där han berättar om inspelningen. Intervjun är på franska men textad.

Vidare en barnrapvideo med Elijah på temat en vanlig kille och en prinsessa, samt trailers till filmen och "Haja läget!".

Lite småsnålt extramaterial och inte så anpassat till målgruppen.


TRE SAKER

1. Två uppföljare är på gång. De heter - i min översättning - "Arthur och Maltazards hämnd" och "Arthur och kriget mellan de två världarna".

2. På baksidan finns ett citat från Lattjo lajbans biopatrull: "Cool blandning med tecknat och otecknat", tycker Sally och Max. Precis som Fredrik Lindström skriver i någon av sina språkböcker så är dagens barn så vana vid tecknad film att verkliga människor är "otecknade". För övrigt är inte tecknad och animerad samma sak, men strunt samma...!

3. Unga Freddie Highmore (Arthur) verkar ha etablerat sig ordentligt i sago- och fantasygenren efter roller i bland annat "Finding Neverland", "Kalle och chokladfabriken", "Avalons dimmor" med flera. Han är dock duktig, speciellt in den underbara "Finding Neverland".


ANDERS JAKOBSON (2007-09-17)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Intervju med Arthur, Musikvideo "Beautiful day" med Elijah, Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA